Nieuws

DUFAS Najaarsconferentie over ‘Transformatie van de asset management industrie en het toezicht’. Interviews met sprekers

17-10-2017

DUFAS organiseerde 11 oktober de jaarlijkse Nationale Investment Management Conferentie. Tijdens de conferentie wisselden sprekers en publiek van gedachten over ontwikkelingen die de vermogensbeheersector direct raken. Die trends brengen de nodige uitdagingen met zich mee. Hoe gaat de sector daarmee om en hoe kijkt de Nederlandse toezichthouder AFM daar tegen aan?

Sprekers waren:

  • Gerben Everts (Bestuurslid, AFM)
  • Anil Sharma (Hoofd European Diversified Financial Research, Morgan Stanley)
  • Maurice van Tilburg (CEO, Euronext)
  • Monique Donders (Country Manager Netherlands, BlackRock)
  • Jacob de Wit (Voorzitter, Achmea Investment Management)
  • Erik Luttenberg (COO, Kempen Capital Management)
  • Tanya Pieters-Gorissen (Hoofd Domein Asset Management, AFM)
  • James Knightley (Chief International Economist, ING)

Na afloop van de conferentie interviewden we Gerben Everts, Bestuurslid van de AFM.  Volgens Everts zijn drie ontwikkelingen van bijzonder belang voor de sector: Brexit, het mogelijke einde van een periode van lage rente en de transitie naar een duurzame economie. De volledige speech is hier te vinden

Tijdens de conferentie sprak James Knightley, Chief International Economist, ING over de impact van Brexit op de Britse economie. Hieronder een kort interview met hem. Zijn presentatie vind je hier.

Tanya Pieters-Gorissen, hoofd van de afdeling Asset Management van de Autoriteit Financiële Markten (AFM), lichtte toe hoe de AFM in haar toezicht anticipeert op de vele ontwikkelingen in de sector. Hier tref je haar speech aan.

Pieters-Gorissen zette  de belangrijke doelstellingen uiteen. Van blijvende focus op de poortwachtersrol tot het belang dat asset managers ook in de praktijk op evenwichtige wijze in het belang van de beleggers handelen. Van het belang dat externe ontwikkelingen in de bedrijfsvoering worden verwerkt tot het nationaal en internationaal adresseren van macro-economische ontwikkelingen en risico’s die een sector brede impact kunnen hebben.

Daarna werd uitgebreid stilgestaan bij MiFID II, een van de vele onderwerpen waar de AFM komend jaar weer aandacht aan zal besteden.

Ook met Tanya Pieters-Gorissen hadden we na afloop van de conferentie een kort interview.

Anil Sharma, hoofd Anil Sharma, Morgan Stanley's hoofd European Diversified Financial Research, gaf aan met welke trends, 'disrutieve'uitdagingen asset managers te maken krijgen en reikte hen een aantal oplossingen aan.

Interviews met andere sprekers volgen spoedig.

Terug naar nieuws