Events

PRIIPs seminar: 'hebben financiële bijsluiters nut?', 10 oktober 2019

10-09-2019

Dit seminar is op uitnodiging

Datum: Donderdag 10 oktober 2019

Tijd: 16.00 -18.00 uur met aansluitend een borrel (inloop van 15.30 uur)

Plaats: De Nieuwe Poort, Claude Debussylaan 2, Amsterdam

Consumentenbescherming bij complexe financiële producten is voortdurend in ontwikkeling. Naar verwachting worden in het najaar van 2019 nieuwe voorstellen gepubliceerd voor de herziening van de informatieverstrekking over financiële beleggingsproducten onder de PRIIPs-verordening. De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) en Dufas, de belangenvereniging van asset managers, organiseren een inspirerend seminar over dit actuele onderwerp.

Het seminar op 10 oktober 2019 gaat over de informatieverstrekking over financiële beleggingsproducten en meer in het bijzonder over de vereisten vanuit de PRIIPs-verordening. Wat is de impact hiervan op banken en fondsbeheerders? Is de wet- en regelgeving wel fit for purpose? Bieden informatiedocumenten consumentenbescherming of zijn extra maatregelen wenselijk? Een compact en afwisselend programma biedt u de laatste wetenschappelijke inzichten, prikkelende discussies en op uw praktijk toegesneden informatie.

Programma:

Consumentenbescherming: is de 'financiële bijsluiter' de sleutel of verwacht de overheid er te veel van?
Carien de Jager (universitair docent aan de Faculteit Rechtsgeleerdheid aan de Rijksuniversiteit Groningen) praat u bij over de resultaten van haar promotieonderzoek. Ze onderzocht in Europees verband de effectiviteit van financiële bijsluiters bij complexe financiële producten. Haar conclusies: financiële bijsluiters zijn maar beperkt effectief om consumenten te beschermen. De overheid verwacht er te veel van en er zijn extra maatregelen nodig.

 

Consumenten informeren: hoe werkt het (wel)?   
Gedragspsycholoog Astrid Groenewegen gaat in op wat (wél) zou kunnen werken. Daarvoor geeft Groenewegen een fascinerend kijkje in het brein van de consument die staat voor complexe (financiële) keuzes. De consument kiest voor gemak, aldus Groenewegen, en financiële instellingen kunnen hen helpen bij het maken van keuzes. ‘Nudgen’: wat is het en hoe werkt het?

 

PRIPPs: een paneldiscussie
Bankier, fondsbeheerder en politiek gaan met elkaar in gesprek over nut en noodzaak, maar ook over de complexiteit van het huidige PRIIPs-informatiedocument.

 

PRIPPs in de toekomst; een vooruitblik op de Europese ontwikkelingen in het kader van PRIIPs 
In het najaar van 2019 doen de ESA's voorstellen voor herziening van de PRIIPs-uitvoeringswetgeving (zgn “level 2”). Maar worden daarmee de grootste struikelblokken voor banken en fondsbeheerders ook daadwerkelijk verholpen? En hoe kunnen leden van Dufas en de NVB hun stem laten horen? 

Terug naar events overzicht