Home - Nieuws - Verwarrende uitkomsten door PRIIPs-methodologie voor transactiekosten en performance van beleggingsfondsen
01 februari 2018

Verwarrende uitkomsten door PRIIPs-methodologie voor transactiekosten en performance van beleggingsfondsen

Met ingang van 3 januari 2018 hebben distributeurs van beleggingsfondsen volgens MiFID II de verplichting aan het eind van het kalenderjaar alle werkelijk gemaakte kosten aan de klant te rapporteren. Transactiekosten van beleggingsfondsen maken hier onderdeel van uit. Distributeurs moeten deze informatie ontvangen van de fondshuizen. ESMA heeft in haar MiFID II-richtlijnen opgenomen dat hiervoor de PRIIPs-transactiekostenmethodiek gebruikt dient te worden. 

PRIIPs

PRIIPs staat voor Packaged Retail and Insurance-based Investment Products. Aanbieders van deze producten zijn verplicht een Essentiële-informatiedocument (Eid) op te stellen en te verstrekken aan een potentiële klant. DUFAS staat positief ten aanzien van dit document dat als doel heeft beleggers transparante, vergelijkbare en begrijpelijke informatie te verstrekken. Volgens DUFAS leidt toepassing van de PRIIPs-methodiek er in de praktijk echter toe dat beleggers verwarrende informatie ontvangen over transactiekosten en performance. 

Verkeerde inschatting

Marktschommelingen beïnvloeden de uitkomst waardoor de transactiekosten in veel gevallen of overschat of onderschat worden. Wat betreft de performance worden in de EID-toekomstscenario’s gebruikt die gebaseerd zijn op recente positieve marktresultaten. Daardoor krijgen de scenario’s een te positief karakter. 

Hoop op aanpassing PRIIPs-methodiek

DUFAS werkt in Europees verband samen met andere brancheverenigingen die aangesloten zijn bij EFAMA, aan het overtuigen van ESMA, de Europese toezichthouder, om de huidige PRIIPs-methodologie aan te passen. DUFAS ziet graag dat er gekozen wordt voor een methodiek die de belegger een betrouwbaar beeld geeft van kosten en performance

EFAMA waarschuwt

EFAMA heeft in het verleden al gewaarschuwd voor het effect van de methodiek. In december 2017 heeft EFAMA in een persbericht een urgent call for action aan ESMA gedaan om de methodiek aan te passen. Zij benadrukt in het persbericht dat de nieuwe PRIIPs-regels de beleggers alleen maar verwarren en misleiden. DUFAS onderschrijft deze boodschappen van EFAMA volledig.

Misschien vind je dit ook interessant

EVENT | Sustainable Finance & Climate Risk op 21 september

Nieuws | 21 juni 2023
Leer hoe je je kansen op een gezond bedrijf nu en in de toekomst veilig kunt stellen en tegelijkertijd een positieve impact kunt hebben op onze planeet en de maatschappij tijdens het Sustainable Finance & Climate Risk-event van Outvie op 21 september.

DUFAS krijgt grotere rol in Europa

Nieuws | 29 september 2021
Randy Pattiselanno is benoemd als voorzitter van EFAMA’s Distribution & Client Disclosure Standing Committee. Er staan voor de aankomende periode belangrijke dossiers op de planning zoals de Retail Investment Strategy, PRIIPs-KID en een mogelijk Europees provisieverbod.

Twee jaar meer tijd om tot een goede PRIIPs-KID bijsluiter voor de klant te komen

Nieuws | 08 februari 2019
De Europese Raad en het Europees Parlement zijn overeengekomen de implementatie van de PRIIPs-KID voor UCITS uit te stellen tot eind 2021.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties