Nieuws

Fondsen zijn geen banken

28-07-2015

De wereldwijde fondsenindustrie, verbonden in de International Investment Funds Association (IIFA), waar ook DUFAS bij is aangesloten, heeft kritisch gereageerd op een recente consultatie van de Financial Stability Board (FSB)  over methoden die zij wil gebruiken om te kijken of ‘non-bank non-insurer global systematically important financial institutions’ (NBNI G-SIFIs) een systeemrisico vormen.

Kernpunten van kritiek van IIFA zijn:

  • De methoden stoelen niet op gedegen empirische data en zorgvuldige analyse, maar op theorie en giswerk.

  • Fondsen worden dezelfde karakteristieken als banken toegedicht, terwijl ze onvergelijkbaar zijn:

    • Fondsen gaan niet failliet zoals banken, ze zijn substitueerbaar.

    • Fondsen opereren namens hun klanten. Zij beleggen het geld van hun klanten, die ook het risico lopen. Banken handelen voor eigen rekening en lopen dus zelf risico.

  • Fondsen zijn wereldwijd onderworpen aan stringente regelgeving en toezicht, werken binnen duidelijk met hun klanten overeengekomen mandaten, en zijn transparant voor investeerders, markten en toezichthouders.

  • De FSB richt zich in deze alleen op beleggingsfondsen en laat andere institutionele beleggers geheel buiten beschouwing.

Dowload hier de brief aan de FSB. 

Tijdens het DUFAS Investment  Management Forum, 10 juni jl. somde Dan Waters, Managing Director van ICI Global, deze argumenten ook op.

Download hier een samenvatting van de speech van Dan Waters.

Conclusie: Fondsen vormen geen risico voor de stabiliteit van het wereldwijde financiële systeem. Gedragstoezichthouders beschikken over meer expertise en ervaring op de effectenmarkten dan centrale bankiers. De FSB zou meer prioriteit moeten geven aan de inzichten van deze specialisten op de effectenmarkten.

 

 

Terug naar nieuws