Nieuws

Taakgroep financiering Klimaatakkoord blij met groene staatsobligaties

06-11-2018

De Taakgroep Financiering van het Klimaatakkoord, waarin Dufas vertegenwoordigd is, verwelkomt de aankondiging van minister Wopke Hoekstra van Financiën van groene obligaties. “Nederland kan de realisatie van de Klimaatdoelstellingen dichterbij brengen door uitgifte van groene staatsobligaties,” aldus de Taakgroep.

Via een brief aan de Tweede Kamer liet minister Hoekstra deze week weten dat de Nederlandse staat in 2019 via groene obligaties geld voor groene projecten gaat lenen. In een reactie zegt de Taakgroep Financiering, een van de centrale taakgroepen binnen het Klimaatakkoord, dat deze ‘green bonds’ de realisatie van de Klimaatdoelstellingen dichterbij brengen. “Enerzijds kan de overheid op effectieve en transparante wijze geld ontsluiten voor klimaatprojecten, anderzijds krijgen beleggers toegang tot laag-risico groene investeringen, in aansluiting op hun ambities.”

Bij groene obligaties leent de staat geld specifiek voor duurzame uitgaven en investeringen van de overheid, zoals voor duurzame energie, het spoornet of het Deltafonds, volgens een internationale standaard. In het kader van de uitvoering van het Klimaatakkoord blijven die investeringen nodig. Het rentepercentage en de termijn waarop groene obligaties worden terugbetaald, zijn nog niet bekend.

Terug naar nieuws