Nieuws

EIOPA verwelkomt voorstel Europese Commissie voor versterking toezicht

21-09-2017

EIOPA

De European Insurance and Occupational Pensionfunds Authority (EIOPA), de Europese toezichthouder voor de verzekeringssector en de bedrijfspensioensector, staat achter de plannen van de Europese Commissie voor de verdere integratie van financieel toezicht. Dat meldt de toezichthouder op haar website.

Volgens het voorstel krijgt EIOPA een grotere rol bij het autoriseren van de internal risk modellen die verzekeraars gebruiken. Dit zou een duidelijker en meer homogeen toezichtkader moeten creëren voor de sector. De Commissie spreekt zelf van de behoefte “to avoid the risk of divergent supervisory standard and outcomes.

Bovendien spreekt het voorstel ook over extra mogelijkheden voor de financiering van de toezichthouder. “While  national  experience  shows  that  an  element  of public  financing  can  be  useful  for  the  well-functioning  of  supervisory  authorities  and should  thus  be  maintained,  it  is  nevertheless  appropriate  to  ensure  more  diversified sources  of  funding  for  the  European  Supervisory  Authorities”. De Commissie vindt dat er een grotere rol is weggelegd voor de industrie in het financieren van de verschillende toezichthouders in de financiële sector. “Contributions should be fair and proportionate to the benefit the industry and market  participants  concerned  enjoy  from  the  work  of  the  European  Supervisory Authorities”.

Het voorstel, wat gisteren onder de naam “Reinforcing integrated supervision to strengthen Capital Markets Union and financial integration in a changing environment” is gepubliceerd, heeft als doel de versterking van het Europese toezicht op de financiële sector. Zoals Exelerating gisterenrapporteerde, vind de Europese Commissie dat het huidige toezicht tekort schiet. Verbreiding van bevoegdheden zou het mogelijk moeten maken om adequaat om te gaan met nieuwe ontwikkelingen zoals Fintech en ‘groene’ financiering.

Bronnen: Europese Commissie, EIOPA, Exelerating

Powered by Exelerating

Terug naar sector nieuws