Home - Nieuws - TEAM | Nieuwe medewerker in Brussel: Evelien Alblas
05 april 2023

TEAM | Nieuwe medewerker in Brussel: Evelien Alblas

Het DUFAS-team breidt zich uit naar Brussel! Vanaf deze maand versterkt Evelien Alblas het team als manager EU regulatory & public affairs. Ze neemt een groot netwerk en een berg aan kennis en ervaring met zich mee. Al ruim 8 jaar wonend en werkend in Brussel, met veel ervaring in Europese wetgevingsprocessen, de EU-instellingen, belangrijke (overige) stakeholders en kerndossiers voor de financiële sector. Om Evelien beter te leren kennen, stelden we haar een paar vragen.

Wat is je (werk)achtergrond?

"Ik heb een achtergrond in Bestuurskunde en Fiscaal Recht (Erasmus Universiteit Rotterdam). Mijn eerste serieuze baan was bij advocatenkantoor Loyens & Loeff in Rotterdam; ik werkte er als student in deeltijd, later in voltijd als fiscalist, op de internationale afdeling Vennootschapsbelasting. In 2014 ben ik naar Brussel verhuisd om er te gaan werken voor VVD-Europarlementariër Cora van Nieuwenhuizen. Cora was lid van de Commissie Economisch en Monetaire Zaken en ik adviseerde haar over tal van dossiers relevant voor de financiële sector, waaronder belastingen, aandeelhoudersrechten, internationale accounting standaarden, corporate governance, en lange termijninvesteringen. In 2017 ben ik – ook in Brussel – aan de slag gegaan als adviseur voor de Pensioenfederatie, waarbij ik verantwoordelijk was voor dossiers zoals Capital Markets Union, Europees toezicht en pan-Europese pensioenproducten. In 2019 maakte ik de overstap van de pensioen- naar de bankensector, toen ik als EU-Public Affairs Manager ging werken voor ABN AMRO. Prioritaire dossiers waren voor mij Basel IV ('kapitaaleisen'), de Europese anti-witwas regelgeving en Sustainable Finance. Na een korte uitstap naar Bank of America afgelopen jaar, heeft Iris van de Looij mij gevraagd of ik de belangen van DUFAS in Brussel zou willen behartigen. Een zeer mooie uitdaging. En dus zal ik – met ingang van april – mijn bijdrage leveren aan de vertegenwoordiging van de Nederlandse assetmanagementsector op het Europese toneel."

Waar ligt jouw kracht? En op welke manier verwacht je het DUFAS-team daarmee te kunnen helpen?

"Ik woon en werk nu ruim 8 jaar in Brussel. Gedurende die periode heb ik veel ervaringen opgedaan met Europese wetgevingsprocessen, de EU-instellingen, belangrijke (overige) stakeholders en kerndossiers voor de financiële sector. Ik heb in Brussel een uitgebreid netwerk opgebouwd. Met deze basis denk ik een mooie bijdrage te kunnen leveren aan het verder versterken van de positie van DUFAS in Brussel: werken aan de zichtbaarheid van de Nederlandse assetmanagementsector en een constructieve bijdrage leveren aan toekomstige Europese wet- en regelgeving, op basis van de binnen de sector aanwezige expertise. "If you’re not at the table, you're on the menu", zegt men (gekscherend) in Brussel. Daar zit een kern van waarheid in.”

Hoe zie jij de toekomst van de financiële sector?

"Alhoewel 'de' financiële sector wordt gevormd door zeer diverse spelers en de toekomst zich lastig laat voorspellen, zie ik wel een aantal ontwikkelingen.

Heb je nog lees-, kijk- of luistertips voor de DUFAS-leden?

"Lezen: 'The Culture Map' van Erin Meyer, over culturele verschillen tussen mensen, de impact ervan op de internationale (zaken)wereld, en waarom het belangrijk is hier aandacht aan te besteden. Verder lees ik graag geschiedenisboeken, zoals Congo (David van Reybroeck), De Zijderoutes (Peter Frankopan) en Stedevaart (Jan Brokken). 
Kijken: '1985', een serie over de opkomst en werkwijze van de Bende van Nijvel in de jaren '70 en '80. Verplichte kost voor de dochter van een voormalig politieagent. 
Luisteren: De EU Confidential Podcast van Politico, met beschouwingen over de laatste ontwikkelingen in Brussel. Verder luister ik ter ontspanning graag naar de muziek van Frank Sinatra, Otis Redding en Charles Aznavour."

Meer informatie

Op onze team-pagina vind je een up-to-date overzicht van het volledige DUFAS-team.

Misschien vind je dit ook interessant

TEAM | Eric Zwaap organiseert DUFAS-College Tour

Nieuws | 05 juli 2023
Om DUFAS' College Tour verder te ontwikkelen, plannen en organiseren, versterkt Eric Zwaap ons team tijdelijk als projectmanager. Met meer dan 25 jaar werkervaring in de financiële sector neemt Eric een berg aan kennis en ervaring met zich mee.

DUFAS maakt zich zorgen om positie defensieve belegger in box 3-discussie

Nieuws | 09 mei 2023
Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van box 3. Helaas lijkt de politiek breed gedeelde wens voor een belastingheffing op basis van werkelijk rendement vooralsnog in de verre toekomst te liggen. De huidige overbruggingswet pakt helaas slecht uit voor defensieve beleggers.

Ondanks complimenten minister Kaag voor voortgang sector op verduurzaming toch verdere versnelling door wetgeving onderzocht

Nieuws | 24 maart 2023
Op 22 maart 2023 stond de Tweede Kamer uitgebreid stil bij verschillende financiële onderwerpen tijdens een commissiedebat over de verduurzaming van de financiële sector en de toekomst van het bankenlandschap.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties