Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | Kans gegrepen bij review MiFID II
26 mei 2020

CONSULTATIE | Kans gegrepen bij review MiFID II

MiFID II heeft als doel om de Europese financiële markten efficiënter en transparanter te maken en de bescherming van beleggers te vergroten. Een belangrijk onderwerp dus voor onze sector. De Europese Commissie is van plan MiFID II te herzien, onder andere om de kapitaalmarktunie te bevorderen. Zodat het voor spaarders en beleggers makkelijker wordt om in bedrijven buiten hun eigen land te investeren. Op de plannen voor de herziening heeft DUFAS een consultatiereactie ingestuurd. Drie vragen over MiFID II / MiFIR aan Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS.

Lees onze reactie

Welke voorgestelde aanpassingen in MiFID II / MiFIR hebben de grootste gevolgen voor onze sector en waarom? 

Eigenlijk bevat deze consultatie nog geen concrete uitgewerkte aanpassingen van de Europese Commissie. De opzet van deze consultatie is om te inventariseren wat de markt van het functioneren van MiFID vindt en op welke onderdelen MiFID zou moeten worden aangepast. Wel heeft de Europese Commissie prioriteiten geformuleerd bij deze consultatie. Onderwerpen waarop de Europese Commissie zich met name richt, is de herziening van beleggersbeschermingdeel en de ontwikkeling van een consolidated tape voor market data (tooling die erin moet voorzien dat marktpartijen toegang hebben tot handelsdata, zoals de prijzen van aandelen). Het was, met zo'n 94 gedetailleerde vragen, een vrij uitgebreide consultatie waarin we aan de hand van stellingen konden aangeven in welke mate we het ermee eens waren. 

Wat zijn voor DUFAS de belangrijkste punten uit de consultatiereactie?

Het beleggersbeschermingsdeel is toch wel de belangrijkste focus geweest voor onze leden. We hebben onze kans gegrepen om een paar kritiekpunten mee te geven. De rode draad hierbij is toch wel kritiek op de hoeveelheid details aan regelgeving die MiFID II met zich brengt. Omdat veel van onze leden de institutionele markt bedienen, ging ons commentaar voor een belangrijk deel over het onderscheid tussen de professionele belegger en de retailbelegger. Met de komst van MiFID II, is het onderscheid in regels tussen deze twee typen beleggers steeds kleiner geworden. Hierdoor moet je als je het vermogen beheert van een pensioenfonds of verzekeraar, bijvoorbeeld ook voldoen aan zeer gedetailleerde regels rond product governance en kostentransparantie regels. Bijna net zoals bij retailbeleggers. Veel van onze leden vinden dat toepassing van deze regels op professionele beleggers te weinig rekeninghoudt met het type klant en daarom weinig toegevoegde waarde heeft.  

Wat kun je als vermogensbeheerder nu al doen om je voor te bereiden op de herziening van MiFID II / MiFIR?

Voorlopig kun je als vermogensbeheerder nog niet veel doen om je te voor te bereiden. De planning van een MiFID III is op dit moment ook nog onbekend. Het is wel aan te raden om in de gaten te houden waar de Europese Commissie naar toe wil met de Europese kapitaalmarktunie, waarvan MiFID II een belangrijk onderdeel is. DUFAS volgt dit nauwgezet. Relevante ontwikkelingen delen wij met onze leden, onder andere via onze nieuwsbrief en website.

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS reageert op whitepaper outbound investments

Standpunten en publicaties | 19 april 2024
Begin dit jaar lanceerde de Europese Commissie (EC) een whitepaper, met bijbehorende consultatie, over 'outbound investments' als onderdeel van de European Economic Security Strategy. Wij hebben op deze consultatie gereageerd.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op discussion paper van ESMA

Standpunten en publicaties | 19 maart 2024
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een discussion paper gepubliceerd over beleggersbescherming en digitalisering. Wij vinden het positief dat ESMA hier aandacht aan besteedt en hebben hier op gereageerd.

CONSULTATIE | Reactie tweede batch DORA level 2-documenten

Standpunten en publicaties | 05 maart 2024
Begin december 2023 publiceerden de Europese toezichthoudende autoriteiten een consultatie over de tweede reeks beleidsproducten onder de Digital Operational Resilience Act (DORA). Op 4 maart hebben we op de consultatie gereageerd. 

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties