Anouk van Brug - Europarlementariër VVD
In deze serie stellen we drie vragen aan vooraanstaande figuren uit de vermogensbeheersector en daaromheen. Deze keer spraken we met Anouk van Brug, Europarlementariër voor de VVD. Anouk, 32 jaar, groeide op in Amsterdam op een woonboot en woont tegenwoordig in Scheveningen. Afgelopen zomer werd ze verkozen in het Europees Parlement en nam ze plaats in de ECON-commissie. In dit interview bespreken we haar rol binnen deze commissie, die verantwoordelijk is voor alle financiële sector-gerelateerde kwesties.
Waarom heb je gekozen om plaats te nemen in de ECON-Commissie?
"De economische samenwerking in Europa is nog altijd de motor achter onze welvaart. Dankzij de EU verdienen we in Nederland een goed inkomen, kun je als ondernemer overal in Europa je producten verkopen en kun je overal met dezelfde munt betalen. Dat is een groot goed, dat moeten we koesteren en uitbouwen. Vanuit de ECON-commissie werken we aan wetgeving die ervoor zorgt dat dit mogelijk is. Denk bijvoorbeeld aan veilig betaalverkeer, maar ook aan regels die ervoor zorgen dat banken niet omvallen en jouw spaargeld veilig blijft."
Wat is een thema of beleidsinitiatief binnen de ECON-Commissie waaraan je de komende vijf jaar prioriteit wilt geven, en waarom vind je dit belangrijk voor de EU?
"Het is cruciaal dat onze bedrijven makkelijker aan financiering kunnen komen, zodat ze kunnen investeren in de economie van de toekomst. Momenteel blijven we economisch achter bij landen als de VS en China, daar hebben we een inhaalslag te maken. Als een bedrijf geld nodig heeft dan is het doorgaans afhankelijk van de bank. Ik wil dat bedrijven makkelijker de gang naar de kapitaalmarkt weten te vinden, zoals dat in de VS een stuk makkelijker gaat. Op die manier kunnen bedrijven makkelijker en goedkoper aan geld komen om hun plannen te financieren. Die brug moeten we met elkaar durven slaan."
De Europese Unie staat voor verschillende grote uitdagingen, zoals de versterking van de kapitaalmarktenunie (CMU), de vergroening van de economie en de digitale transformatie. Hoe zie jij de rol van de assetmanagementsector in het aanpakken van deze uitdagingen en welke obstakels moeten volgens jou worden overwonnen om deze sector bij te laten dragen aan de Europese ambities?
"Vermogensbeheerders spelen vanwege hun grote omvang een belangrijke rol bij de financiering van de economie van morgen. Om onze economie concurrerender te maken volgens Mario Draghi jaarlijks 800 miljard aan investeringen nodig. Dat kan niet allemaal publiek gefinancierd worden, het leeuwendeel daarvan zal uit de private sector moeten komen. Om maar een voorbeeld te noemen, onze defensie-industrie zal een behoorlijke financiële impuls nodig hebben. Vermogensbeheerders kunnen en moeten daar wat mij betreft hun steentje aan bijdragen. Ik kijk ernaar uit om samen met de sector aan de slag te gaan om dit de komende 5 jaar te realiseren."