Home - 3 Vragen - Erika Korthof – Senior toezichthouder asset management bij AFM

Erika Korthof – Senior toezichthouder asset management bij AFM

In deze serie stellen we drie vragen aan vooraanstaande figuren uit de vermogensbeheersector en daaromheen. Deze keer spraken we met Erika Korthof, Senior toezichthouder asset management bij de Autoriteit Financiële Markten. Vanuit deze rol houdt ze zich bezig met vergunningsaanvragen van onder andere beleggingsondernemingen, beheerders van beleggingsinstellingen en crowdfundingdienstverleners. In dit interview vertelt ze meer over hoe het is om te werken voor de AFM, de relatie met de vermogensbeheersector en DUFAS en waarom professionals uit de sector erg waardevol zijn voor de AFM.

Wat maakt het boeiend om bij AFM te werken?

"Bij de AFM werk ik aan vergunningaanvragen die elke keer anders zijn – het voelt vaak als het oplossen van een complexe puzzel. Ook vind ik het fijn dat ik bijdraag aan verbetertrajecten die onze processen efficiënter maken. Op dit moment onderzoeken we hoe we het traject om een vergunning aan te vragen, kunnen verbeteren. De combinatie van afwisseling van werkzaamheden maken mijn werk boeiend.

Naast dat de werkzaamheden interessant zijn, vind ik ook het werken bij de AFM erg prettig. De medewerkers zijn gedreven en zijn gericht op het optimale resultaat. De sfeer en samenwerking vind ik plezierig. De leeftijdsverdeling van de medewerkers is in optimale balans. We benutten maximaal de kennis en kunde van ervaren collega’s. Young professionals interesseren zich soms weer meer voor nieuwe ontwikkelingen zoals ‘artifical intelligence’ en crypto’s, ook dat zorgt voor een leuke dynamiek. 

Nu er steeds meer sprake is van toezichtsconvergentie, krijgen wij ook steeds meer de kans om op Europees niveau invloedrijk te zijn. Ik vind dat regelgeving zo effectief mogelijk moet zijn. Positieve ontwikkeling vind ik dat er steeds meer aandacht is voor het evalueren van regelgeving. Een instelling moet onderscheidend kunnen blijven. En de ‘overhead’ van een instelling moet proportioneel (kunnen) zijn en blijven. We streven als AFM hetzelfde doel na als de sector, tevreden beleggers, die op correcte wijze worden bediend op zo effectief mogelijke wijze."

Hoe kijkt de AFM aan tegen de relatie met DUFAS en de asset management sector?

"Vanuit de AFM vinden we het belangrijk om open dialoog te voeren met de sector. DUFAS is voor ons een belangrijke partner in het contact met de vermogensbeheersector. Zo nemen we regelmatig deel aan evenementen georganiseerd door DUFAS op onderwerpen waarvan we het belangrijk vinden met de sector in contact te treden. We willen graag samenwerken op het vlak van kennisdeling en het signaleren van risico’s en ontwikkelingen binnen de sector. En met feedforward kunnen wij de wijze waarop wij onze toezichtrol vervullen, verbeteren. 

Onlangs zijn wij in gesprek gegaan met enkele juridisch adviseurs die vergunningaanvragers begeleiden. We hebben nuttige inzichten verkregen over waar instellingen tegenaan lopen en dus welke verbeterkansen er voor ons nog liggen. Ook hebben we kennis uitgewisseld over de ontwikkelingen en risico’s die we vanuit onze verschillende perspectieven zien er ervaren. Mijn ervaring in de sector maakt dat ik het perspectief van financiële instellingen goed begrijp en ik wil daarin graag een verbindende factor zijn."

Welke boodschap zou jij vanuit jouw rol graag mee willen geven aan professionals in de sector?

"Wil je ook impact maken, dan is werken voor een toezichthouder zeker het overwegen waard. Het kan interessant en inspirerend zijn de sector vanuit een ander perspectief te bekijken en ervaren, en waardevolle praktijkervaring en kunde kan je maximaal inzetten. Werken bij de AFM kan ik je in ieder geval van harte aanbevelen."