
Amsterdam, 20 juni 2025 – De Europese Commissie wil met de voorgestelde Savings and Investment Union (SIU) een volgende stap zetten in de integratie van Europese kapitaalmarkten. Deze strategie is gericht op het beter laten doorstromen van spaargeld naar investeringen, het wegnemen van belemmeringen voor grensoverschrijdend kapitaalverkeer en het versterken van de concurrentiekracht van Europa.
DUFAS pleit al langer voor een krachtigere en beter verbonden Europees kapitaalmarkten. Een van de voornaamste speerpunten van DUFAS is het verhogen van beleggersparticipatie. We vragen daarom voor aandacht voor financiële educatie, het verbeteren van de investor journey en een laagdrempelige adviesdienstverlening, om zo barrières weg te nemen voor (nieuwe) beleggers. Naast het aantrekken van kapitaal is het ook belangrijk dat deze investeringen productief worden ingezet via een efficiënte kapitaalmarkt.
In lijn daarmee heeft de branchevereniging gereageerd op de gerichte consultatie die de Europese Commissie in maart lanceerde. Deze consultatie vraagt input van de sector over vereenvoudiging, harmonisatie en proportionaliteit van wet- en regelgeving op het gebied van simplification, burden reduction, trading, post-trading, asset management, funds en supervision.
In haar reactie benadrukt DUFAS vijf prioriteiten voor een beter functionerende Europese kapitaalmarkt:
- Proportionele regelgeving
DUFAS roept op tot een evenwichtiger regelgevingskader. Zo zou er meer aandacht uit moeten gaan naar proportionaliteit in wet- en regelgeving, waarbij er (meer) ruimte bestaat voor een risico-gebaseerde benadering. Op die manier kan op een passende manier aan wet- en regelgeving worden voldaan, rekening houdend met de omvang, complexiteit én het risicoprofiel van de onderneming. Nu wordt asset management vaak in dezelfde categorie geplaatst als banken, terwijl de risicoprofielen sterk kunnen verschillen.
- Harmonisatie en gelijk speelveld
Nationale verschillen in de implementatie en interpretatie van Europese wetgeving leiden tot onduidelijkheid, verhoogde regeldruk en extra kosten, met name voor partijen die grensoverschrijdend actief zijn.
Om een gelijk speelveld te creëren is het belangrijk om goldplating te voorkomen. Zo vallen in Nederland beheerders die MiFID-diensten verlenen onder het IFR/IFD-regime, waardoor zij onder een veel complexer prudentieel toezichtregime met hogere kapitaalvereisten vallen dan beheerders in andere EU-lidstaten die identieke producten en diensten aanbieden, wat leidt tot een concurrentienadeel.
Ook nationale interpretatieverschillen en verschillen in werkwijzen van nationale toezichthouders vormen een belemmering voor een goed functionerende Europese kapitaalmarkt. DUFAS pleit voor meer harmonisatie, bijvoorbeeld door meer Europese guidance (van ESMA), in plaats van interpretaties door nationale toezichthouders.
- Efficientieslag
Veel van de huidige wetgeving voor asset managers leidt tot administratieve lasten. Hoewel er veel problemen ontstaan bij de praktische implementatie (zoals het gebrek aan gebruiksvriendelijke IT-oplossingen of transparante processen), is er vaak ook sprake van inefficiëntie in de wetgeving zelf. Zo bestaat er in gevallen overlap tussen verschillende wettelijke kaders, zoals de uitbestedingsverplichtingen onder AIFMD of MiFID II, en de verplichtingen ten aanzien van ICT-leveranciers zoals opgenomen in DORA.
DUFAS stelt voor een ‘rapportageprofiel’ per vermogensbeheerder te ontwikkelen. Hierdoor kunnen gegevens centraal worden aangeleverd en voor meerdere rapportageverplichtingen (voortkomend uit verschillende wetgevingskaders) worden gebruikt, wat leidt tot administratieve lastenverlichting.
- Standaardisatie toezichtsprocessen
Standaardisatie zorgt voor een uniforme werkwijze, die leidt tot operationele efficiëntie, met name voor financiële entiteiten die grensoverschrijdend actief zijn. Momenteel gebruikt elke nationale autoriteit haar eigen templates en checklists, en verschillen doorlooptijden. DUFAS bepleit daarom het gebruik van gestandaardiseerde EU-formulieren en -processen. DUFAS ziet hier ook een rol weggelegd voor ESMA, die niet alleen processen kan stroomlijnen, maar bijvoorbeeld ook als data-hub kan fungeren.
- Innovatie faciliteren
DUFAS ondersteunt de inzet van innovatieve technologieën zoals Distributed Ledger Technology (DLT) onder het DLT Pilot Regime. De vereniging pleit voor een structurele inpassing van DLT in het bestaande regelgevingskader, met proportionele toelatingseisen, duidelijkere overgangspaden en een bredere toepasbaarheid.
Met deze reactie wil DUFAS bijdragen aan een toekomstbestendig, toegankelijk en concurrerend Europees kapitaalmarktenstelsel.