*persbericht*
Ter gelegenheid van het 250 jaar geleden opgerichte eerste beleggingsfonds ter wereld, Eendragt Maakt Magt, vond er vandaag op Beursplein 5 een bijzondere gongceremonie plaats. Op uitnodiging van DUFAS, de branchevereniging voor vermogensbeheerders, Euronext Amsterdam en Stichting Capital Amsterdam, opende Jos Heuvelman namens de Autoriteit Financiële Markten de Amsterdamse beurs Voor het eerst in de geschiedenis werd daarbij de unieke oprichtingsakte van Eendragt Maakt Magt uit 1774 , die recent is teruggevonden in het Stadsarchief Amsterdam, openbaar gepresenteerd aan publiek en pers.
Eendragt Maakt Magt was het eerste beleggingsfonds ter wereld, opgericht in 1774 door de Amsterdamse makelaar en koopman Abraham van Ketwich. Het fonds had als doel het risico voor individuele beleggers te verminderen door hun investeringen te bundelen en te spreiden over verschillende buitenlandse obligaties. Hierdoor konden ook beleggers met beperkte middelen deelnemen aan een gediversificeerde portefeuille. Van Ketwich richtte het fonds op in de nasleep van de financiële crisis van 1772-1773, een periode gekenmerkt door faillissementen van handelshuizen en banken die de Europese economieën zwaar troffen. Veel beleggers hadden hun vertrouwen in aandelen verloren, waardoor Eendragt Maakt Magt zich voornamelijk richtte op obligaties uitgegeven door banken en regeringen in onder andere Oostenrijk, Denemarken en Rusland, evenals op plantageleningen in West-Indië. Ondanks de innovatieve opzet werd het fonds in 1824 geliquideerd, mede als gevolg van de Vierde Engelse Oorlog en politieke omwentelingen in Europa. Desalniettemin legde Eendragt Maakt Magt , een Nederlandse wereldprimeur, de basis voor alle beleggingsfondsen en ETF’s in de wereld en introduceerde het het concept van risicospreiding door collectieve investeringen.
Hoewel Nederland als spaarland bekend staat, is juist Nederland bij uitstek een beleggingsland met de eerste beursgang, de eerste naamloze vennootschap en dus ookhet eerste beleggingsfonds ooit. “Beleggingsfondsen hebben het bezit van ondernemingen en het meeprofiteren van hun rendement in de loop van de geschiedenis mogelijk gemaakt voor een veel bredere groep mensen dan voor de introductie van beleggingsfondsen mogelijk was. En het bijzondere is dat de oprichtingsakte van Eendragt Maakt Magt na 250 jaar nog altijd behoorlijk actueel klinkt en bijna leest als een moderne prospectus “.’, aldus Cherelt Kroeze namens Stichting Capital Amsterdam.
“We staan in Nederland te vaak stil bij de risico’s van beleggen en te weinig bij de voordelen ervan. Vandaag doen we dat wel door stil te staan bij de oprichting van Eendragt Maakt Magt 250 jaar geleden. Uit recent onderzoek in opdracht van DUFAS blijkt dat Nederlanders zich zorgen maken over hun financiële zekerheid en met name jongeren zien beleggen daarbij als een oplossing. Tegelijkertijd toont het onderzoek een groot kennistekort aan. Daarom roepen we de financiële sector en het kabinet op om meer werk te maken van financiële educatie. Door Nederlanders niet alleen te waarschuwen voor de risico’s beleggen, maar ook voor de risico’s van niet-beleggen”, aldus Jeroen van Wijngaarden algemeen directeur DUFAS.
Vanuit DUFAS roepen we het kabinet, de sector en het publiek op om gezamenlijk de kennis over beleggen te vergroten. Alleen door betere voorlichting kunnen meer Nederlanders beginnen met verantwoord beleggen en zo hun financiële positie versterken. Voor meer informatie of vragen over het onderzoek, stuur een mail naar Marlon Jansen, manager public affairs & communications bij DUFAS.