Home - Nieuws - Politiek wil Nederland positioneren als groen financieel hart
16 maart 2021

Politiek wil Nederland positioneren als groen financieel hart

Nederland mag op 17 maart zijn stem laten horen. Een stem die belangrijker is dan ooit omdat een nieuwe regering straks bepaalt welke stappen Nederland moet zetten om op een sterke, solidaire en duurzame manier uit de crisis te komen. Samen met andere brancheverenigingen organiseerden we daarom twee Online Financiële Verkiezingsdebatten. 

Debat op 11 maart

Op 11 maart stond ‘Duurzaamheid en de rol van de financiële sector’ centraal. Anouschka Laheij leidde het debat. De kijkers kozen Laura Vissenberg (GroenLinks) als beste debater.

Meer ambitie

Alle partijen vinden dat onze sector meer ambitie kan laten zien. Tegelijkertijd wordt ook de rol van de overheid benadrukt. Zo zei Pieter Grinwis (ChristenUnie): “Als overheid moeten we zorgen voor heldere standaarden.” En Laura Vissenberg (GroenLinks): "Financiële sector heeft al lang gezien dat de groene economie de toekomst is. De politiek is nu aan zet."

Stelling Iris van de Looij: "We moeten Nederland positioneren als groen financieel hart"

Het debat werd gevoerd aan de hand van stellingen. Diederik Samsom en Femke de Vries stuurden stellingen in en ook onze eigen algemeen directeur Iris van de Looij:

De debaters waren het overwegend eens met de stelling van Iris. Joost Sneller (D66) pleitte naar aanleiding van de stelling voor het verkleinen van het prijsverschil tussen groene en bruine/zwarte beleggingen. Vervuilen is op dit moment veel te goedkoop, zo stelde hij. 

Debatten gemist?

Via de site van Nieuwspoort kun je de debatten van 2 en 11 maart helemaal terugkijken. Of lees het uitgebreide verslag dat het Verbond van Verzekeraars maakte.  

Misschien vind je dit ook interessant

250 jaar beleggingsfondsen

Nieuws | 15 december 2024
Ter gelegenheid van het 250 jaar geleden opgerichte eerste beleggingsfonds ter wereld, Eendragt Maakt Magt, vond er vandaag op Beursplein 5 een bijzondere gongceremonie plaats.

Nederlanders lopen jaarlijks honderden tot duizenden euro's mis door gebrek aan kennis over beleggen

Nieuws | 06 december 2024
Veel Nederlanders missen financieel rendement door een gebrek aan kennis over beleggen. Uit onderzoek van DVJ Insights, uitgevoerd in opdracht van DUFAS, blijkt dat bijna de helft van de Nederlanders zelf zegt te weinig kennis te hebben om te beleggen.

OPINIE | De overheid moet ook zelf bijdragen aan de rekening van financieel toezicht

Nieuws | 04 december 2024
In tien jaar tijd stegen de kosten voor financieel toezicht in Nederland met 53%. Om de kosten te temperen en het vestigingsklimaat te bevorderen, moet de overheid reflecteren en meebetalen, schrijft Jeroen van Wijngaarden in het Financieel Dagblad.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties