Home - Nieuws - DUFAS maakt zich zorgen om positie defensieve belegger in box 3-discussie
09 mei 2023

DUFAS maakt zich zorgen om positie defensieve belegger in box 3-discussie

Vandaag debatteert de Tweede Kamer over de toekomst van box 3. Helaas lijkt de politiek breed gedeelde wens voor een belastingheffing op basis van werkelijk rendement vooralsnog in de verre toekomst te liggen. De huidige overbruggingswet pakt helaas slecht uit voor defensieve beleggers. Zij betalen nu een hoog fictief rendement betalen, wat ervoor kan zorgen dat mensen sneller overgaan tot risicovolle beleggingsproducten. Al eerder gaf de Autoriteit Financiële Markten (AFM) hetzelfde aan.

Zorgelijke zaak

Nederland telt veel zzp'ers en andere ondernemers die zelf iets moeten regelen voor hun pensioen. Sterker nog, veel meer Nederlanders zouden kunnen beleggen terwijl zij dit nog niet doen. Uit een datastudie van de AFM blijkt namelijk dat bijna de helft van de Nederlandse huishoudens kan beleggen, maar dit niet doet. Terwijl de koopkracht onder druk staat en sparen nauwelijks iets oplevert. Een zorgelijke zaak als je het ons vraagt.

Oproep aan Tweede Kamer

Onze oproep aan de Tweede Kamer is dan ook: zorg dat er binnen de huidige overbruggingswet, maar ook binnen eventuele alternatieven en verfijningen, meer rekening gehouden wordt met de positie van defensieve beleggers. Helemaal nu uit de recent gepresenteerde Voorjaarsnota blijkt dat het kabinet honderden miljoenen misloopt door het uitstel, maar dit binnen het box 3-domein wil oplossen.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over deze politieke onderwerpen? Stuur een mail naar Pieter Veldhuizen, public affairs manager bij DUFAS. We blijven de ontwikkelingen in Den Haag op de voet volgen en delen met onze leden via onder andere onze nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant

Oproep politieke partijen ECON commissie

Nieuws | 14 juni 2024
De Nederlandse financiële sector roept politieke partijen op om ook na de Europese verkiezingen te zorgen voor een sterke Nederlandse vertegenwoordiging in de Economische en Monetaire Zaken (ECON) commissie van het Europees Parlement.  

BNR Financedebat Europese Verkiezingen

Nieuws | 31 mei 2024
In aanloop naar de Europese Verkiezingen gingen de VVD, GroenLinks-PvdA, BBB en Volt met elkaar in debat over EU-financiële kwesties. Heb jij het debat gemist? Het debat is terug te luisteren via..

Reactie DUFAS hoofdlijnenakkoord nieuw kabinet

Nieuws | 17 mei 2024
Deze week presenteerden de vier formerende partijen het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, Lef en Trots’. Vestigingsklimaat en concurrentiekracht staan hoog op de agenda van het akkoord. Een belangrijk signaal naar het Nederlandse bedrijfsleven, dat we bij DUFAS positief ontvangen.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties