Home - Nieuws - DORA-clausules helpen financiële instellingen
15 mei 2024

DORA-clausules helpen financiële instellingen

Vanaf 17 januari 2025 moeten financiële instellingen voldoen aan de Digital Operational Resilience Act (DORA). Deze Europese verordening bevat onder andere bepalingen die de instellingen moeten opnemen in contracten met IT-leveranciers (art. 30). Om het aanpassen van contracten makkelijker te maken, hebben brancheverenigingen DUFAS, VV&A, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars een marktstandaard opgesteld in de vorm van een template amendement dat alle noodzakelijke clausules bevat. 

Belangrijke reden om een marktstandaard te ontwikkelen was allereerst om te voorkomen dat alle leden zelf het wiel moesten uitvinden. Maar daarnaast helpt zo'n standaard ook om het proces voor leveranciers te versoepelen: zij krijgen nu immers niet te maken met zeer veel verschillende DORA interpretaties, maar kunnen 1 keer onderhandelen over de clausules en deze daarna in alle contracten overnemen. De clausules zijn niet bindend: het staat leden vrij om hiervan af te wijken. Sterker nog: het is van belang dat de clausules worden aangepast naar de eigen situatie.

Om een gebalanceerd template amendement op te kunnen stellen die aan alle wettelijke vereisten voldoet is advocatenkantoor Loyens & Loeff om advies en hulp gevraagd. Daarnaast is de feedback van toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) opgenomen.

Leden van DUFAS kunnen het template amendement en de bijbehorende clausules raadplegen door een mail te sturen naar Manouk Fles, manager regulatory affairs bij DUFAS.

Misschien vind je dit ook interessant

Oproep politieke partijen ECON commissie

Nieuws | 14 juni 2024
De Nederlandse financiële sector roept politieke partijen op om ook na de Europese verkiezingen te zorgen voor een sterke Nederlandse vertegenwoordiging in de Economische en Monetaire Zaken (ECON) commissie van het Europees Parlement.  

BNR Financedebat Europese Verkiezingen

Nieuws | 31 mei 2024
In aanloop naar de Europese Verkiezingen gingen de VVD, GroenLinks-PvdA, BBB en Volt met elkaar in debat over EU-financiële kwesties. Heb jij het debat gemist? Het debat is terug te luisteren via..

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties