Home - Nieuws - DORA-clausules helpen financiële instellingen
15 mei 2024

DORA-clausules helpen financiële instellingen

Vanaf 17 januari 2025 moeten financiële instellingen voldoen aan de Digital Operational Resilience Act (DORA). Deze Europese verordening bevat onder andere bepalingen die de instellingen moeten opnemen in contracten met IT-leveranciers (art. 30). Om het aanpassen van contracten makkelijker te maken, hebben brancheverenigingen DUFAS, VV&A, de Pensioenfederatie en het Verbond van Verzekeraars een marktstandaard opgesteld in de vorm van een template amendement dat alle noodzakelijke clausules bevat. 

Belangrijke reden om een marktstandaard te ontwikkelen was allereerst om te voorkomen dat alle leden zelf het wiel moesten uitvinden. Maar daarnaast helpt zo'n standaard ook om het proces voor leveranciers te versoepelen: zij krijgen nu immers niet te maken met zeer veel verschillende DORA interpretaties, maar kunnen 1 keer onderhandelen over de clausules en deze daarna in alle contracten overnemen. De clausules zijn niet bindend: het staat leden vrij om hiervan af te wijken. Sterker nog: het is van belang dat de clausules worden aangepast naar de eigen situatie.

Om een gebalanceerd template amendement op te kunnen stellen die aan alle wettelijke vereisten voldoet is advocatenkantoor Loyens & Loeff om advies en hulp gevraagd. Daarnaast is de feedback van toezichthouders Autoriteit Financiële Markten (AFM) en De Nederlandsche Bank (DNB) opgenomen.

Leden van DUFAS kunnen het template amendement en de bijbehorende clausules raadplegen door een mail te sturen naar Manouk Fles, manager regulatory affairs bij DUFAS.

Misschien vind je dit ook interessant

Reactie DUFAS hoofdlijnenakkoord nieuw kabinet

Nieuws | 17 mei 2024
Deze week presenteerden de vier formerende partijen het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, Lef en Trots’. Vestigingsklimaat en concurrentiekracht staan hoog op de agenda van het akkoord. Een belangrijk signaal naar het Nederlandse bedrijfsleven, dat we bij DUFAS positief ontvangen.

Financiële sector zet voortrekkersrol Klimaatcommitment door

Nieuws | 13 mei 2024
Banken, verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders gaan hun inzet op de financiering van de energietransitie intensiveren. In het nieuwe Werkplan Klimaatcommitment is vastgelegd op welke wijze de financiële sector haar internationale voortrekkersrol op klimaatgebied blijft vervullen. 

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties