Dat zegt Jack Julicher, voorzitter a.i. van de Commissie Financiële Sector Klimaatcommitment en opvolger van Femke de Vries, in een toelichting op de derde voortgangsrapportage van het Klimaatcommitment die de sector eind vorig jaar heeft aangeboden aan demissionaire minister van Financiën en minister voor Klimaat & Energie. Het kabinet heeft donderdag 8 februari jl. deze voortgangsrapportage met de Tweede Kamer gedeeld. Alle financiële instellingen hebben inmiddels een actieplan gepubliceerd. 94% van de instellingen heeft actie(s) ondernomen op basis van hun actieplan, zo blijkt uit de rapportage. 69% van de financiële instellingen die deel uitmaken van het Klimaatcommitment, geeft aan ‘op schema’ te liggen wat betreft hun CO2-reductiedoelstellingen.
De nadruk van instellingen ligt op het positief stimuleren van de energietransitie. Dat gebeurt bijvoorbeeld door inzet op engagement (in gesprek met zakelijke klanten afspraken maken over verduurzaming) en door te stemmen op aandeelhoudersvergaderingen. Daarnaast worden steeds meer vervuilende sectoren en bedrijven uitgesloten van financiering en wordt er steeds meer belegd in groene sectoren.
Instellingen rapporteren over hun gefinancierde emissies, maar doen dit nog niet voor alle relevante beleggingen en leningen. Het doel is om de klimaatimpact over alle relevante financieringen te meten. Conform de Leidraad zijn in principe alle financieringen relevant, behalve wanneer de CO2-emissies verwaarloosbaar zijn. In 2022 werd 91% van de portefeuille als relevant geclassificeerd.
Banken hebben volledige en consistente datasets nodig om zichtbaar te maken hoe de sector haar gefinancierde emissies jaar-op-jaar vermindert. De sector verwacht dat de rapportageverplichting voor bedrijven (conform de Europese CSRD-richtlijn) zorgt voor verbetering.
De energietransitie vraagt om een effectief samenspel tussen de overheid, de financiële sector en de reële economie. De sector heeft baat bij een overheidsinstrumentarium dat zich nog meer richt op het normeren en beprijzen van emissies en het subsidiëren van de transitie in de reële economie. Ook wil de sector inzetten op publiek-private samenwerking via ‘blended finance’.
Sinds 2019 werken 52 financiële instellingen en vier brancheverenigingen aan de implementatie van het Klimaatcommitment. Banken, pensioenfondsen, vermogensbeheerders en verzekeraars dragen via het commitment bij aan het Parijsakkoord én aan het Nederlandse Klimaatakkoord.
Bekijk hier de derde voortgangsrapportage en de aanbiedingsbrief
Wil je meer weten of heb je vragen over dit onderwerp? Stuur een mail naar Marlon Jansen, manager pulic affaris & communications.
Dit is een gezamenlijk persbericht van DUFAS, Nederlandse Vereniging van Banken, Pensioenfederatie en Verbond van Verzekeraars