Home - Nieuws - Nieuw gezicht van DUFAS
08 oktober 2023

Nieuw gezicht van DUFAS

Tweede Kamerlid Jeroen van Wijngaarden wordt de nieuwe algemeen directeur van DUFAS. Hij volgt vanaf 1 november Iris van de Looij op die eerder dit jaar de wens heeft uitgesproken terug te keren naar een functie in de sector zelf. Jeroen neemt daarom op 27 oktober afscheid van de Tweede Kamer voordat hij start met deze nieuwe rol.

Jeroen van Wijngaarden neemt veel kennis en ervaring met zich mee

Jeroen is jurist en heeft zich namens de VVD zo'n zeven en een half jaar in de Tweede Kamer beziggehouden met de portefeuilles justitie, migratie en defensie. Ook was hij in 2020 lid van de Parlementaire Ondervragingscommissie Kinderopvangtoeslag. Eerder werkte Jeroen bij biotechbedrijf Sanofi Genzyme en als manager public affairs voor de Raad van Bestuur van accountantsorganisatie PwC. Met zijn achtergrond in complexe dossiers heeft Jeroen veel ervaring opgebouwd met de relatie tussen de politiek en het bedrijfsleven. Momenteel is hij als woordvoerder Europese zaken in de Tweede Kamer ook een schakel tussen de Haagse en Europese politiek.

"De kennis en kunde van vermogensbeheerders zijn onmisbaar. Niet alleen om de 74% van de Nederlandse huishoudens die beleggen van een goed rendement te voorzien, maar ook om de pensioentransitie tot een succes te helpen maken en waar mogelijk bij te dragen aan een betere wereld. Wij geloven als bestuur dat Jeroen van Wijngaarden de goede persoon is om ons als sector hierbij te vertegenwoordigen en het gesprek op te blijven zoeken met alle partijen waarmee DUFAS samenwerkt", zegt Ronald Wuijster, voorzitter van DUFAS en CEO van APG Asset Management.

Nederland kampioen beleggen

De algemeen directeur van DUFAS vertegenwoordigt de vermogensbeheerders die actief zijn in de markt in Nederland en daarbuiten. Doordat 74% van de Nederlandse huishoudens belegt en daarmee via een vermogensbeheerder actief is op de kapitaalmarkt, is Nederland een grote speler. Niet alleen in de internationale context met lage kosten voor beleggende huishoudens maar ook met een positie als koploper op het gebied van verduurzaming. Er is geen ander land in de EU waar zoveel inwoners beleggen als Nederland. Met in totaal ongeveer 1500 miljard euro dat is opgebouwd uit alle pensioenpotjes van Nederlanders samen, kan gesteld worden dat vermogensbeheer maatschappelijke impact heeft. Daarnaast vraagt dit van de sector dat deze het gesprek aan blijft gaan over de doeltreffendheid, uitvoerbaarheid en uitvoeringskosten van nationaal en Europees beleid.

"Nederland kan trots zijn op het feit dat nergens in Europa zoveel huishoudens beleggen als in Nederland, dat bijna nergens ter wereld de kosten voor beleggen zo laag zijn en dat vermogensbeheerders hier niet alleen proberen bij te dragen aan een beter rendement, maar ook aan een betere wereld. Daarop moeten we zuinig zijn. Drie op de vier huishoudens bouwen vermogen op door te beleggen via vermogensbeheerders. Mensen willen zo iets opbouwen voor hun oude dag of voor de studie van hun kinderen. De inzet van DUFAS voor werkzame en doelmatige regelgeving helpt hen daarbij. Ik kijk ernaar uit hieraan een bijdrage te leveren", aldus Jeroen van Wijngaarden.

Dank aan vertrekkend directeur, Iris van de Looij

Het bestuur van DUFAS spreekt haar grote dank uit aan Iris van de Looij, die de afgelopen vijf jaar de sector met veel energie en flair heeft vertegenwoordigd. Zij heeft de relaties met stakeholders versterkt en een moderniseringsslag weten te maken met het team en de uitstraling van de vereniging. Onder haar leiding is DUFAS ook een sterke kennispartner geworden op gebied van duurzaam beleggen. Daarnaast betekent haar vertrek niet dat de sector niks meer van haar gaat horen. "Van de Looij heeft aangegeven een nieuwe functie te starten bij een van de leden van DUFAS, waarbij de beleggingsinhoud en commerciële omgeving weer nadrukkelijker aanwezig zijn. We zijn blij haar voor de sector te behouden", vertelt Ronald Wuijster, voorzitter van DUFAS.

Meer informatie

Op onze team-pagina vind je een up-to-date overzicht van het volledige DUFAS-team.

Misschien vind je dit ook interessant

Week van het Geld

Nieuws | 11 maart 2024
Van 11 t/m 15 maart is het de ‘Week van het geld’. Deze week staat in het teken van het financieel bewust maken van leerlingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Voor ons is financiële educatie een belangrijk speerpunt.

AFTERMOVIE | Asset Management College Tour Utrecht

Nieuws | 08 maart 2024
Op donderdag 29 februari vond de DUFAS Asset Management College Tour plaats aan de Universiteit Utrecht. Het was een geslaagde editie, waarbij de CEO's, Karin van Baardwijk van Robeco en Martijn Rozemuller van VanEck, uitgebreid werden bevraagd over hun ervaringen in de asset management sector.

TEAM | Even voorstellen: Marlon Jansen

Nieuws | 21 februari 2024
Welkom bij het DUFAS-team! We zijn heel blij met onze nieuwe vaste collega Marlon Jansen als manager public affairs & communications. Door zijn kennis en ervaring is hij een waardevolle toevoeging aan het team. Om Marlon beter te leren kennen, stelden we hem een paar vragen.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties