Home - Nieuws - “Fondshuizen moeten haast maken”
25 november 2020

“Fondshuizen moeten haast maken”

Nieuwe MiFID Template per 10 december

Bij de invoering van MiFID II heeft de markt een template ontwikkeld voor de data-uitwisseling tussen product manufacturers en de distributeurs. Een oplossing die door alle dataproviders en marktpartijen wordt gebruikt. Nu, ruim twee jaar later, kon de template wel een update gebruiken. Dat betekent dat we als markt afspraken hebben gemaakt over hoe we met elkaar overgaan naar een nieuwe versie. Onze eerste update!

Remco Voormoolen, Head of Business development bij FinFiles

Op 10 december vervalt de oude template en is de European MiFID Template versie 3.0 (EMT v3.0) de nieuwe basis. We vroegen Remco Voormolen, Head of Business development bij FinFiles, naar zijn ervaringen met de overgang.

Remco Voormolen,
Head of Business development
bij FinFiles

Hoe is de overgang naar de nieuwe template voor jullie verlopen?  

Wij zijn met FinFiles groepslid van FinDatEx, de structuur vanuit verschillende Europese brancheverenigingen die alle templates beheert en uitgeeft. Er was een jaar gegeven aan de markt om over te gaan naar versie 3.0. Vanuit FinFiles waren we in het eerste kwartaal van 2020 al gereed met onze FinFiles Bridge-infrastructuur om de EMT v3.0 van de product manufacturers te ontvangen en de data te valideren. Wij zijn toen ook vrij actief verschillende partijen gaan benaderen om aan te sporen met de nieuwe template te werken. 

We zien dat de definities en verwachtingen in de datavelden (nog) beter moeten worden uitgelegd. Ook merkt ons datamanagementteam dat er nog regelmatig incorrecte of niet volledige data door fondshuizen wordt ingevuld. Een heleboel partijen waren ook niet op de hoogte van de overgang naar de nieuwe template en schuiven dat nog steeds voor zich uit. Tot de dag vandaag. 

Van de 780 partijen waar wij MiFID II-data van ontvangen, levert slechts 10% op dit moment de nieuwe versie aan. De deadline voor overgang naar de nieuwe versie is 10 december 2020. Manufacturers moeten echt wel flink haast gaan maken om deze deadline te halen. 

Wat als een fondshuis het nieuwe template niet gebruikt?  

Het aantal datavelden groeit in de nieuwe template van 66 naar 94 velden. Hierbij zijn er 9 nieuwe velden verplicht om in te vullen. Als fondshuizen deze velden niet aanleveren dan levert dat een probleem op voor de distributeurs. Zij hebben hun systemen intussen ingericht op de 3.0 versie. Ontvangen zij de verplichte datavelden van een fondshuis niet? Dan kunnen ze ervoor kiezen om die fondsen ook niet langer aan te bieden. De distributeur moet die velden anders zelf gaan invullen. Waarom zouden zij daar de moeite voor doen als er ook fondshuizen zijn die wel die data aanleveren?  

"FinFiles kan asset managers helpen met een makkelijke en efficiënte manier om de nieuwe EMT-versie te valideren en automatisch te dissemineren naar de juiste databronnen. Het fondshuis dient na conversie alleen nog de missende velden in EMT 3.0 toe te voegen. Voor distributeurs (banken) helpt FinFiles met de MiFID II-data en informatieverzameling van haar assortiment. In de FinFiles Bridge-oplossing wordt er van alle beleggingsfondsen en/of ETFs, verdeeld over de diverse fondshuizen, één geaggregeerd EMT-overzicht of export gemaakt. Ook kan deze data direct gekoppeld (via API) worden in de eigen systemen, databases van banken."

Verwacht je dat er nog nieuwe templates zoals de EMT komen? Zo ja, welke?

Duurzaamheid staat zeer hoog op de agenda en op korte termijn zullen in de EMT of in een aparte template ESG-datavelden worden toegevoegd en/of geïntegreerd. Tevens is door FinDatEx voorgesteld om per 1 januari 2021 de European Feedback Template (EFT) in te laten gaan. In deze template moet de distributeur een afwijkingsrapport over de target market terugsturen aan de uitgevende partij. Dat wordt ook spannend, want er is nog nooit eerder in de geschiedenis data teruggestuurd van de distributeur naar de manufacturer. Dat is een hele nieuwe informatiestroom waarbij dus echt aan beide kanten data-uitwisseling plaatsvindt. Gelukkig is dat vanaf de start (medio 2017) de basis geweest van onze FinFiles Bridge-infrastructuur en -portal.
 

Misschien vind je dit ook interessant

Week van het Geld

Nieuws | 11 maart 2024
Van 11 t/m 15 maart is het de ‘Week van het geld’. Deze week staat in het teken van het financieel bewust maken van leerlingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Voor ons is financiële educatie een belangrijk speerpunt.

AFTERMOVIE | Asset Management College Tour Utrecht

Nieuws | 08 maart 2024
Op donderdag 29 februari vond de DUFAS Asset Management College Tour plaats aan de Universiteit Utrecht. Het was een geslaagde editie, waarbij de CEO's, Karin van Baardwijk van Robeco en Martijn Rozemuller van VanEck, uitgebreid werden bevraagd over hun ervaringen in de asset management sector.

TEAM | Even voorstellen: Marlon Jansen

Nieuws | 21 februari 2024
Welkom bij het DUFAS-team! We zijn heel blij met onze nieuwe vaste collega Marlon Jansen als manager public affairs & communications. Door zijn kennis en ervaring is hij een waardevolle toevoeging aan het team. Om Marlon beter te leren kennen, stelden we hem een paar vragen.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties