Home - Nieuws - UPDATE | Publicatie final SFDR-report Europese toezichthouders en ‘supervisory statement’
03 maart 2021

UPDATE | Publicatie final SFDR-report Europese toezichthouders en ‘supervisory statement’

De Europese toezichthouders (ESA's) hebben het definitieve rapport over de uitvoeringsregeling van de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) uitgebracht. Ook hebben zij een supervisory statement gepubliceerd. In die documenten leggen ze uit wat de level 2-regels inhouden en hoe nationale toezichthouders om zouden moeten gaan met het toezicht op SFDR.

ESA's

De gezamenlijke Europese toezichthouders bestaan uit European Banking Authority (EBA), European Insurance and Occupational Pensions Authority (EIOPA) en European Securities and Markets Authority (ESMA). Samen houden zij toezicht op financiële activiteiten.

Final report

Op 4 februari hebben de ESA’s het definitieve rapport over de uitvoeringsregeling van de SFDR gepubliceerd. Zij hebben daarbij voorgesteld om de level 2-regels op 1 januari 2022 van start te laten gaan. Het rapport biedt een goed inzicht hoe de uiteindelijke regelgeving eruit gaat zien. De Europese Commissie moet de regels nog wel aan het Europees Parlement en de Raad voorleggen voor goedkeuring. Onze eerste indruk van het rapport is positief. Een aantal belangrijke aanbevelingen die DUFAS in haar consultatiereactie op de level 2-regelgeving heeft gegeven, zijn hierin meegenomen.

Lees het final report

Supervisory statement

Daarnaast hebben de ESA’s op 25 februari een supervisory statement gepubliceerd. Daarin staat beschreven hoe nationale toezichthouders om zouden moeten gaan met het uitvoeren van het toezicht op de SFDR. Het gaat hier om de periode vanaf 10 maart tot aan de datum van inwerkingtreding van de level 2-regels. Op 10 maart gaan de hoofdregels van de SFDR van start.

Lees het supervisory statement

Hoe nu verder?

Komend jaar gaat DUFAS samen met de SFDR-expertgroep aan de slag met de vragen rondom het invoeren van de level 2-regels. DUFAS blijft de ontwikkelingen volgen en deze delen met onze leden.

Misschien vind je dit ook interessant

Financiële sector zet voortrekkersrol Klimaatcommitment door

Nieuws | 13 mei 2024
Banken, verzekeraars, pensioenfondsen en vermogensbeheerders gaan hun inzet op de financiering van de energietransitie intensiveren. In het nieuwe Werkplan Klimaatcommitment is vastgelegd op welke wijze de financiële sector haar internationale voortrekkersrol op klimaatgebied blijft vervullen. 

Financiële sector heeft flinke stappen gezet

Nieuws | 13 februari 2024
De financiële sector heeft sinds de ondertekening van het Klimaatcommitment in 2019 flinke stappen gezet om bij te dragen aan de energietransitie. Alle ondertekenaars hebben inmiddels een actieplan. De sector neemt haar verantwoordelijkheid om haar rol in de transitie structureel in te vullen.

DUFAS trapt Leaders in Sustainable Finance Event af

Nieuws | 01 februari 2024
Op 1 februari 2024 was het Sustainable Finance Event van Leaders in Finance. Tijdens het evenement kwamen verschillende sprekers aan bod die hun visie deelden over een duurzame toekomst voor de financiële sector. Jeroen van Wijngaarden trapte de dag af met een openingsspeech.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties