Home - Nieuws - Reactie DUFAS Prinsjesdag en regeerprogramma
17 september 2024

Reactie DUFAS Prinsjesdag en regeerprogramma

*persbericht*

Een drukke week in politiek Den Haag. Vorige week vrijdag heeft het nieuwe kabinet haar regeerprogramma gepresenteerd en vandaag is de miljoenennota aangeboden aan de Tweede Kamer tijdens Prinsjesdag. Beide een first voor het kabinet Schoof. Een nieuw kabinet met nieuwe coalitiepartners en nieuwe ideeën. Vanuit DUFAS brengen we je graag op de hoogte van de vijf zaken die van belang zijn voor de sector.

Vestigingsklimaat wordt versterkt 

Wat ons het eerste opvalt, en verheugt, is de aandacht die er is voor het verstevigen van het Nederlandse vestigingsklimaat. Het kabinet onderschrijft het belang van de private sector als motor van de economie en grootste werkgever. Ook kijkt het kabinet kritisch naar de voorgaande jaren. Te hoge regeldruk en onvoorspelbaar overheidsbeleid hebben het vestigings- en ondernemingsklimaat verslechterd. Duidelijk, stabiel en voorspelbaar beleid belooft het kabinet nu. Dat werd dan ook aangehaald in de Troonrede door Koning Willem-Alexander. 

Concrete fiscale maatregelen 

Het kabinet doet een stap in de goede richting met een aantal maatregelen. Bijvoorbeeld door de renteaftrekbeperking in de vpb weer te verlagen naar 25% en het zo meer in lijn te brengen met het Europees gemiddelde. Ook draait men de afschaffing van de vrijstelling dividendbelasting inkoop eigen aandelen voor beursfondsen terug. De versobering van de 30%-regeling wordt beperkt tot 27%. Dit zijn concrete voorbeelden waarmee het kabinet aantoont dat het ook bereid is maatregelen te nemen die de schatkist geld kosten. Rondom de fiscale beleggingsinstelling volgt nog een Nota van Wijziging op het Belastingplan op technisch vlak (om de eerder voorziene aanpassing beter te implementeren). 

Minder regeldruk en nationale koppen 

Daarnaast zijn we tevreden over de stappen die het kabinet wil nemen om de regeldruk te verlichten. We hebben ons vanuit DUFAS de afgelopen jaren flink ingespannen om ambtelijk en politiek meer begrip te krijgen voor de regeldruk waarmee de vermogensbeheersector te maken heeft. Nationale koppen op Europees beleid en een alsmaar uitdijend pakket aan regelgeving vormen een last voor onze leden. Het is goed dat het kabinet uitspreekt geen nieuwe nationale koppen op EU-beleid te zetten en waar mogelijk bestaande nationale koppen te schrappen. Ook zijn we benieuwd naar de implementatie van het reductieprogramma regeldruk. Vanuit DUFAS zijn we op dit moment druk bezig met de nationale koppen die onze sector raken in beeld te brengen zodat we de komende tijd in gesprek kunnen gaan met Ministerie van Financiën. 

Meer aandacht voor financiering 

Voor DUFAS is de nieuwe focus op het investeringsklimaat topprioriteit. Zowel Nederland als de EU hebben grote ambities en te weinig (privaat) kapitaal. Om innovatie en groei te stimuleren moeten ondernemers betere toegang tot financiering krijgen, en financiers eenvoudiger toegang tot investeringen. Het kabinet gaat een Financieringshub ontwikkelen om mkb’ers makkelijker financiering te verschaffen. Daarvoor willen ze in gesprek gaan met de financiële sector. Vanuit DUFAS staan we open voor dit gesprek om een optimaal functionerend financieringsklimaat te creëren. Ook is €250 miljoen bedoeld als Blended Finance om complexe projecten met grote maatschappelijke impact de financieringsoplossing te bieden die het plaatje rond maakt. 

Klimaatcommitment meer in lijn met internationale afspraken 

Ten slotte wordt ook het belang van een groene en innovatieve financiële sector benadrukt als het gaat om de klimaat- en energietransitie. Iets waar wij met het Klimaatcommitment volop invulling aan geven.  Het nieuwe kabinet wil het Klimaatcommitment ook meer in lijn brengen met Europese en internationale standaarden. Iets waar we ons vanuit DUFAS al langer hard voor maken. Ook zijn wij positief dat het Ministerie van Financiën zich in blijft zetten voor financiële educatie middels het Platform Wijzer in Geldzaken. 

Vijf positieve punten uit het regeerprogramma en de Miljoenennota. Maar natuurlijk blijven er zorgen bestaan. Zo lijkt de coalitie niet altijd even stabiel en worden grote beleids- en financiële keuzes pas vanaf 2026 gemaakt. Ook hebben veel cruciale dossiers (migratie en stikstof) een grote afhankelijkheid van medewerking uit Brussel. Maar ondanks deze zorgen hebben we een positieve afdronk van het regeerprogramma en de Miljoenennota. 

De komende tijd zullen de verschillende begrotingen, en bijvoorbeeld het Belastingplan, separaat worden behandeld door de verschillende Kamercommissies. Via de nieuwsbrief en de regulatory updates zullen wij jullie op de hoogte houden van onze inspanningen op alle dossiers. Ook organiseren wij a.s. dinsdag met Loyens en Loeff een event over de impact van regeringsplannen op fondsen. Je kan je hier nog aanmelden! 

Meer informatie

Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen? Stuur een mail naar Pieter Veldhuizen of Pepijn Hendrix, die verantwoordelijk zijn voor public affairs NL bij DUFAS.

Misschien vind je dit ook interessant

Oproep politieke partijen ECON commissie

Nieuws | 14 juni 2024
De Nederlandse financiële sector roept politieke partijen op om ook na de Europese verkiezingen te zorgen voor een sterke Nederlandse vertegenwoordiging in de Economische en Monetaire Zaken (ECON) commissie van het Europees Parlement.  

BNR Financedebat Europese Verkiezingen

Nieuws | 31 mei 2024
In aanloop naar de Europese Verkiezingen gingen de VVD, GroenLinks-PvdA, BBB en Volt met elkaar in debat over EU-financiële kwesties. Heb jij het debat gemist? Het debat is terug te luisteren via..

Reactie DUFAS hoofdlijnenakkoord nieuw kabinet

Nieuws | 17 mei 2024
Deze week presenteerden de vier formerende partijen het hoofdlijnenakkoord ‘Hoop, Lef en Trots’. Vestigingsklimaat en concurrentiekracht staan hoog op de agenda van het akkoord. Een belangrijk signaal naar het Nederlandse bedrijfsleven, dat we bij DUFAS positief ontvangen.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties