Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | DUFAS reageert op Wet rapportage hypotheekmarkt DNB
28 juni 2024

CONSULTATIE | DUFAS reageert op Wet rapportage hypotheekmarkt DNB

Op 31 mei publiceerde het ministerie van Financiën het concept wetsvoorstel 'Wet rapportage hypotheekmarkt DNB'. Dit wetsvoorstel beoogt een wettelijke bevoegdheid voor DNB te creëren voor datagedreven toezicht. Wij hebben in onze reactie van 28 juni aangegeven niet overtuigd te zijn dat het invoeren van deze rapportageverplichting nodig is. Hoewel wij begrijpen dat DNB behoefte heeft aan informatie van financiële instellingen ten behoeve van haar financiële stabiliteitstaak of aan informatie voor statistische doeleinden vinden wij het wetsvoorstel onnodig om dit doel te bereiken.

Bekijk onze reactie

Noodzaak en proportionaliteit

Wij plaatsen vraagtekens bij de onderbouwing van de noodzaak van de voorgestelde rapportageverplichting over hypotheekgegevens aan DNB. Deze rapportageplicht is  onvoldoende gemotiveerd, zeker nu DNB al een wettelijke uitvraagbevoegd heeft. Ook vinden we dat het onderzoek naar de vraag of de rapportageverplichting proportioneel is onvoldoende is onderbouwd. Om de gevolgen van het concept wetsvoorstel proportioneel te maken en de lasten voor de sector te beperken geven wij het ministerie van Financiën in overweging dubbele rapportages te voorkomen. 

Privacy en impact op de sector

De voorgestelde rapportageverplichting leidt onvermijdelijk tot extra ICT kosten en systeemaanpassingen bij  financiële ondernemingen. Juist ook omdat de rapportageverplichting ziet op consumentendata die moeten worden gescheiden van privacygevoelige gegevens. Dit vergt systeem aanpassingen en extra investeringen. Daarbij maken we ons tevens zorgen of privacy altijd gewaarborgd is. 

Goldplating

Het wetsvoorstel is een vorm van ‘goldplating’ die ongewenst is. Het is belangrijk dat in Nederland gevestigde financiële ondernemingen ten opzichte van hun concurrenten in het buitenland niet in een nadeligere positie mogen komen te verkeren als gevolg van dit wetsvoorstel. Als datagedreven toezicht moet worden ingevoerd, dan moet dit op Europees niveau gebeuren en niet op nationaal niveau. 

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over deze consultatie? Stuur een mail naar Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS. Onze Expertgroep Toezicht blijft de ontwikkelingen rond dit onderwerp actief volgen en delen met onze leden.

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS reageert op Wet toezichtondersteunende rapportage AFM

Standpunten en publicaties | 28 juni 2024
In mei publiceerde het ministerie van Financiën het concept wetsvoorstel 'Wet toezichtondersteunende rapportage AFM'. Dit wetsvoorstel beoogt een wettelijke bevoegdheid voor de AFM te creëren voor datagedreven toezicht. Wij hebben op deze consultatie gereageerd.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op leidraad PARP ‘scenarioanalyses vanuit klantperspectief’

Standpunten en publicaties | 07 juni 2024
In mei publiceerde het ministerie van Financiën het concept wetsvoorstel 'Wet toezichtondersteunende rapportage AFM'. Dit wetsvoorstel beoogt een wettelijke bevoegdheid voor de AFM te creëren voor datagedreven toezicht. Wij hebben op deze consultatie gereageerd.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op whitepaper outbound investments

Standpunten en publicaties | 19 april 2024
Begin dit jaar lanceerde de Europese Commissie (EC) een whitepaper, met bijbehorende consultatie, over 'outbound investments' als onderdeel van de European Economic Security Strategy. Wij hebben op deze consultatie gereageerd.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties