Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | DUFAS reageert op wetsvoorstel internationale sanctiemaatregelen
12 augustus 2024

CONSULTATIE | DUFAS reageert op wetsvoorstel internationale sanctiemaatregelen

Op 7 juni publiceerde het ministerie van Buitenlandse Zaken het concept wetsvoorstel internationale sanctiemaatregelen. Met dit wetsvoorstel wil de overheid de huidige Sanctiewet 1977 vervangen en moderniseren. Vanuit DUFAS erkennen we het belang van effectieve sanctiemaatregelen ter bescherming van internationale vrede en veiligheid en benadrukken het belang van een goede wettelijke verankering. Om deze reden hebben we op 9 augustus samen met onze leden een reactie ingediend.

Bekijk onze reactie

Samenhang wetsvoorstel

In onze reactie vragen we aandacht voor de samenhang tussen het Wetsvoorstel internationale sanctiemaatregelen, de Sanctiewet 1977 en het AML-pakket. Het is onduidelijk waarom de Sanctiewet 1977 tijdelijk van kracht blijft. We pleiten er daarom voor om de relevante wetgeving zoveel mogelijk te concentreren in één wet, wat logischer en overzichtelijker lijkt.

Bestuursrechtelijke handhaving

We ondersteunen de invoering van bestuursrechtelijke handhaving naast strafrechtelijke handhaving en zien dat dit de effectiviteit en proportionaliteit van sanctienaleving zal verbeteren. Het is echter essentieel dat de openbaarmaking van bestuurlijke sancties met de nodige waarborgen gepaard gaat. Met betrekking tot de nieuwe bijzondere handhavingsbevoegdheden merken we op dat financiële instellingen (Sanctiewet-instellingen) behoefte hebben aan duidelijke richtlijnen over hoe om te gaan met relaties die onder deze bevoegdheden vallen.

Koppeling sancties aan openbare registers

Als DUFAS zijn we groot voorstander van het toevoegen van aantekeningen in openbare registers die aangeven of er een verband is tussen een gesanctioneerde natuurlijke persoon, rechtspersoon, entiteit of lichaam en het geregistreerde voorwerp. Deze aantekeningen vergroten de bekendheid van sanctiemaatregelen en helpen poortwachters om aan hun verplichtingen te voldoen.

Centraal meldpunt sanctienaleving

Daarnaast steunen we het voorgestelde centrale meldpunt voor sanctienaleving en benadrukken dat het huidige gebrek aan duidelijkheid over waar melders hun informatie moeten indienen, hiermee effectief kan worden opgelost.

Aanpassing toezicht bedrijfsvoering

Tot slot onderstrepen we het belang van betrokkenheid bij de verdere uitwerking van bedrijfsvoeringregels in het kader van het Europese AML/CFT-pakket, gezien de mogelijke operationele impact voor de sector.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen hierover? Stuur een mail naar Gerwin van de Steeg, manager regulatory affairs a.i. bij DUFAS. Onze AML-expertgroep blijft de ontwikkelingen rond dit onderwerp actief volgen en delen met onze leden.

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | Klimaatwet: Creëer de juiste randvoorwaarden voor het financieren van de klimaattransitie

Standpunten en publicaties | 06 december 2024
De Nederlandse Klimaatwet bepaalt dat het kabinet elke vijf jaar een klimaatplan moet opstellen. In het plan wordt telkens tien jaar vooruitgeblikt op het bereiken van de doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

POSITION | UBO-definitie voor Fondsen voor Gemene Rekening

Standpunten en publicaties | 02 oktober 2024
In juni 2024 zijn de definitieve teksten van het Europese AML Package (Anti-Money Laundering) gepubliceerd, waaronder de nieuwe Anti-Witwasverordening (AMLR), die regels vaststelt om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op de EBA-ESMA Discussion Paper Call for Advice on the Investment firms prudential framework

Standpunten en publicaties | 05 september 2024
In juni publiceerden EBA en ESMA een Discussion Paper over de call for evidence met betrekking tot het prudentiële raamwerk voor beleggingsondernemingen.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties