
DUFAS ondersteunt de ambitie van de Nederlandse overheid om de samenleving en economie te verduurzamen, en steunt wet- en regelgeving die bijdraagt aan de (financiering van) de transitie naar een duurzame Nederlandse samenleving. Daarom reageerden we op 16 januari op de publieke consultatie over de Beleidsmatige wijziging regeling groenprojecten 2022.
Belang van groenprojecten voor Nederlandse samenleving en vermogensbeheerders
We vinden het belangrijk dat bij de transitie naar een duurzame samenleving en economie het voor de sector duidelijk is op welke wijze zij hun steentje kunnen bijdragen aan de ambities van de Nederlandse overheid om te verduurzamen. Daarom vroegen we in onze reactie om een verruiming van een aantal criteria voor groenprojecten.
Groenfondsen kunnen alleen bestaan als zij een minimaal percentage van hun kapitaal beleggen in groenprojecten. Dat betekent dat er voldoende projecten moeten kunnen kwalificeren als groenproject. Wanneer er te weinig groenprojecten zijn om in te beleggen, kan een groenfonds haar kapitaal niet kwijt en kan een groenfonds haar status als groenfonds kwijtraken, met als gevolg dat er weer minder groenprojecten gefinancierd kunnen worden.
Invulling van ambities overheid door middel van de Groenregeling
De Regeling groenprojecten 2022 is een regeling waarbij de wetgever financiële ondersteuning van de overheid koppelt aan financiering van groenfondsen zoals bepaalde beleggingsinstellingen, om samen (duurzame) groenprojecten te financieren die anders niet gefinancierd zouden worden. Om te bepalen welke projecten voor deze financiering in aanmerking komen, zijn criteria opgesteld. In deze consultatie wordt voorgesteld die criteria te wijzigen. De voorgestelde criteria zijn alleen zo streng dat er heel weinig projecten aan kunnen voldoen.
Voorgestelde aanpassingen en verwachte gevolgen daarvan
Op dit moment is het zo dat een aantal groenfondsen de instroom van nieuw kapitaal hebben stopgezet, omdat er op dit moment te weinig projecten tot groenproject worden verklaard en de groenfondsen hun kapitaal niet meer kwijt kunnen. Wanneer de voorgestelde aanpassingen zoals benoemd in de Regeling van kracht worden, kan mogelijk het aantal groenverklaringen en het totale projectvermogen nog verder afnemen.
DUFAS stelt daarom voor om met de voorgestelde aanpassingen in artikel 2 van de criteria voor de subcategorie 'fotovoltaïsche cellen' in de Regeling meer aansluiting te zoeken bij wat op dit moment gangbaarder is in de markt. Een gevolg van ons voorstel is dat er meer projecten kwalificeren als groenproject en er op die manier beter aangesloten wordt bij de ambitie van de Nederlandse overheid om de samenleving te verduurzamen.