Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | DUFAS vraagt om verruiming van criteria voor bepaalde groenprojecten
18 januari 2024

CONSULTATIE | DUFAS vraagt om verruiming van criteria voor bepaalde groenprojecten

Afgelopen december publiceerde het ministerie van Infrastructuur en Waterstaat een openbare consultatie over de Beleidsmatige wijziging regeling groenprojecten 2022. Hiermee worden vooral een aantal criteria binnen de Regeling groenprojecten 2022 aangepast. Op 16 januari 2024 reageerden we samen met onze leden op de consultatie.

Bekijk onze reactie

Belang van groenprojecten voor Nederlandse samenleving en vermogensbeheerders

We vinden het belangrijk dat bij de transitie naar een duurzame samenleving en economie het voor de sector duidelijk is op welke wijze zij hun steentje kunnen bijdragen aan de ambities van de Nederlandse overheid om te verduurzamen. Daarom vroegen we in onze reactie om een verruiming van een aantal criteria voor groenprojecten.

Groenfondsen kunnen alleen bestaan als zij een minimaal percentage van hun kapitaal beleggen in groenprojecten. Dat betekent dat er voldoende projecten moeten kunnen kwalificeren als groenproject. Wanneer er te weinig groenprojecten zijn om in te beleggen, kan een groenfonds haar kapitaal niet kwijt en kan een groenfonds haar status als groenfonds kwijtraken, met als gevolg dat er weer minder groenprojecten gefinancierd kunnen worden.

Invulling van ambities overheid door middel van de Groenregeling

De Regeling groenprojecten 2022 is een regeling waarbij de wetgever financiële ondersteuning van de overheid koppelt aan financiering van groenfondsen zoals bepaalde beleggingsinstellingen, om samen (duurzame) groenprojecten te financieren die anders niet gefinancierd zouden worden. Om te bepalen welke projecten voor deze financiering in aanmerking komen, zijn criteria opgesteld. In deze consultatie wordt voorgesteld die criteria te wijzigen. De voorgestelde criteria zijn alleen zo streng dat er heel weinig projecten aan kunnen voldoen.

Voorgestelde aanpassingen en verwachte gevolgen daarvan

Op dit moment is het zo dat een aantal groenfondsen de instroom van nieuw kapitaal hebben stopgezet, omdat er op dit moment te weinig projecten tot groenproject worden verklaard en de groenfondsen hun kapitaal niet meer kwijt kunnen. Wanneer de voorgestelde aanpassingen zoals benoemd in de Regeling van kracht worden, kan mogelijk het aantal groenverklaringen en het totale projectvermogen nog verder afnemen.

DUFAS stelt daarom voor om met de voorgestelde aanpassingen in artikel 2 van de criteria voor de subcategorie 'fotovoltaïsche cellen' in de Regeling meer aansluiting te zoeken bij wat op dit moment gangbaarder is in de markt. Een gevolg van ons voorstel is dat er meer projecten kwalificeren als groenproject en er op die manier beter aangesloten wordt bij de ambitie van de Nederlandse overheid om de samenleving te verduurzamen.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over deze consultatie? Stuur een mail naar Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS, of Ron Gruijters, manager sustainable finance bij DUFAS. Samen met onze Sustainability Committee blijven we de ontwikkelingen op dit gebied volgen en delen met onze leden.

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS reageert op whitepaper outbound investments

Standpunten en publicaties | 19 april 2024
Begin dit jaar lanceerde de Europese Commissie (EC) een whitepaper, met bijbehorende consultatie, over 'outbound investments' als onderdeel van de European Economic Security Strategy. Wij hebben op deze consultatie gereageerd.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op discussion paper van ESMA

Standpunten en publicaties | 19 maart 2024
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een discussion paper gepubliceerd over beleggersbescherming en digitalisering. Wij vinden het positief dat ESMA hier aandacht aan besteedt en hebben hier op gereageerd.

CONSULTATIE | Reactie tweede batch DORA level 2-documenten

Standpunten en publicaties | 05 maart 2024
Begin december 2023 publiceerden de Europese toezichthoudende autoriteiten een consultatie over de tweede reeks beleidsproducten onder de Digital Operational Resilience Act (DORA). Op 4 maart hebben we op de consultatie gereageerd. 

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties