Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | Heffing over werkelijk rendement box 3 moet voorkomen dat fiscaliteit leidend is bij keuzes voor opbouwen van vermogen
25 oktober 2023

CONSULTATIE | Heffing over werkelijk rendement box 3 moet voorkomen dat fiscaliteit leidend is bij keuzes voor opbouwen van vermogen

Op 20 oktober reageerden we op een consultatie van het ministerie van Financiën over het wetsvoorstel Wet werkelijk rendement box 3. DUFAS is blij dat er een conceptwetsvoorstel ligt waarin een heffing over het werkelijke rendement voor inkomsten en vermogensbestanddelen in box 3 wordt voorgesteld. Het is belangrijk dat spaarders en beleggers hun geld opzij kunnen zetten om een goede voorziening voor later op te bouwen. Een heffing naar werkelijk rendement zou moeten voorkomen dat de fiscaliteit leidend is bij de keuzes voor het opbouwen van vermogen.

Bekijk onze reactie

Hybride stelsel

Het wetsvoorstel bevat een hybride systeem, met een vermogenswinstbelasting, vermogensaanwasbelasting en een forfait. We zetten vraagtekens bij dit hybride systeem, omdat het kan leiden tot ongewenste gedragseffecten. Wij zijn van mening dat niet een fiscale behandeling, maar de meest geschikte vorm van vermogensopbouw leidend zou moeten zijn. Daarnaast vragen wij ons af of de invoering van dit hybride stelsel niet erg complex is, ook voor de Belastingdienst. Voorkomen moet worden dat de invoering vanaf 1 januari 2027 onder druk komt te staan. 

Verliesverrekening

Een ander punt van aandacht is de mogelijkheid tot verliesverrekening. We zijn van mening dat verliesverrekening ruim moet kunnen worden toegepast, zowel in de vorige als volgende jaren. Ook zou een verliesverrekeningsdrempel zeer beperkt moeten worden toegepast, aangezien een dergelijke drempel nadelig is voor belastingplichtigen met fluctuerend inkomen.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over de consultatiereactie? Stuur een mail naar Manouk Fles, manager regulatory affairs bij DUFAS. DUFAS blijft de ontwikkelingen rondom box 3 op de voet volgen en delen met haar leden.

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS reageert op whitepaper outbound investments

Standpunten en publicaties | 19 april 2024
Begin dit jaar lanceerde de Europese Commissie (EC) een whitepaper, met bijbehorende consultatie, over 'outbound investments' als onderdeel van de European Economic Security Strategy. Wij hebben op deze consultatie gereageerd.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op discussion paper van ESMA

Standpunten en publicaties | 19 maart 2024
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een discussion paper gepubliceerd over beleggersbescherming en digitalisering. Wij vinden het positief dat ESMA hier aandacht aan besteedt en hebben hier op gereageerd.

CONSULTATIE | Reactie tweede batch DORA level 2-documenten

Standpunten en publicaties | 05 maart 2024
Begin december 2023 publiceerden de Europese toezichthoudende autoriteiten een consultatie over de tweede reeks beleidsproducten onder de Digital Operational Resilience Act (DORA). Op 4 maart hebben we op de consultatie gereageerd. 

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties