In onze reactie onderschrijven we de noodzaak voor ambitieus, coherent en doelgericht beleid om op koers te komen en te blijven voor de in de Klimaatwet vastgelegde doelstelling voor klimaatneutraliteit in 2050. Hoewel het Klimaatplan in eerste instantie niet is gericht op de financiële sector, speelt de sector wel een belangrijke faciliterende en ondersteunende rol. Het Klimaatplan benoemt bijvoorbeeld het belang van private financiering voor het behalen van de klimaatdoelen en verwijst ook naar het Klimaatcommitment van de financiële sector. Vanuit DUFAS onderschrijven we het belang van deze bijdrage. Wel zien wij in het voorgestelde Klimaatplan een aantal aandachtspunten om deze bijdrage verder te kunnen vergroten.
Vermogensbeheerders kunnen een bijdrage leveren aan de versnelling van de energie- en andere klimaatgerelateerde transities. Naast het hiertoe verkregen mandaat van klanten, is het ook belangrijk dat er voorspelbaar en betrouwbaar overheidsbeleid wordt opgesteld. Wij vinden daarom dat er in Europees verband duidelijke kaders en (sectorale) transitiepaden bepaald dienen te worden. Ook moet er een bepaalde mate van zekerheid zijn, zowel gericht op ondernemingen die zich inzetten voor de transities als op (grensoverschrijdende) beleggers in de transities.
Verduurzaming begint in de reële economie. Als klanten van vermogensbeheerders de beleggingsportefeuilles willen verduurzamen, dan kan dat alleen op effectieve wijze plaatsvinden als de bedrijven waarin wordt belegd verduurzamen. Gezien de rol van vermogensbeheerders is het dus van essentieel belang dat er voldoende aanbod is om te kunnen beleggen in economische activiteiten en projecten die een duidelijk en gestaafd transitiepad kunnen doorlopen, die reeds duurzaam zijn of die een ondersteunende bijdrage leveren aan transitie-inspanningen. Alleen is er op dit moment nog geen duidelijk (Europees) raamwerk dat transitiebeleggen op uniforme wijze definieert en faciliteert. Dit is een belemmerende factor voor het naar de markt brengen van beleggingsoplossingen die een bijdrage kunnen leveren aan de transities.
Vanuit DUFAS onderstrepen we de belangrijke rol van private en publiek-private financiering bij de klimaat- en energietransities. Onder de vlag van het Klimaatcommitment wordt inmiddels samen met InvestNL gewerkt aan de nadere uitwerking van mogelijkheden om private financiering te ontsluiten voor specifieke klimaat- en energieonderwerpen. Dit wordt in het Klimaatplan ook benoemd. Samen met InvestNL worden financieringsknelpunten in kaart gebracht en zo mogelijk vertaald naar passend instrumentarium of interventies. Voor vermogensbeheerders is hierbij van belang dat er aangesloten wordt bij de relevante kenmerken van de (internationaal opererende) asset management sector, die zich bijvoorbeeld sterk onderscheidt van de rol, verantwoordelijkheden en positie van asset owners zoals pensioenfondsen.
Wil je meer weten of heb je vragen hierover? Stuur een mail naar Ron Gruijters, manager regulatory affairs bij DUFAS.