Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | Wwft - registratie UBO's
26 mei 2020

CONSULTATIE | Wwft - registratie UBO's

Op 17 april kwam het ministerie van Financiën naar buiten met de consultatie Implementatiewet registratie uiteindelijk belanghebbenden (UBO's) van trusts en soortgelijke juridische constructies. Onder dit laatste vallen fondsen voor gemene rekening. Op 15 mei hebben wij hierop een reactie gestuurd.

Bekijk onze reactie

Niet logisch

Volgens de voorgestelde wet, moet de fondsbeheerder alle UBO's in een fonds voor gemene rekening registreren bij de Kamer van Koophandel. Maar dit is voor een beleggingsfonds vaak niet logisch en in praktijk niet goed haalbaar. Voor beleggingsinstellingen in de vorm van een vennootschap geldt daarentegen dat een UBO pas geregistreerd hoeft te worden bij een belang van 25% of meer. 

Gelijkheid trusts en vennootschappen

Wij vinden dat het voor een deelnemer geen verschil zou moeten maken of hij deelneemt in een beleggingsinstelling of icbe (instelling voor collectieve beleggingen in effecten) in de vorm van een fonds voor gemene rekening of in de vorm van een vennootschap. In onze consultatiereactie pleiten wij er daarom voor om - als het gaat om beleggingsfondsen - de regels die gelden voor vennootschappen, ook te laten gelden voor fondsen voor gemene rekening.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over deze consultatie? Stuur een mail naar Iris van de Looij, algemeen directeur van DUFAS. DUFAS blijft de ontwikkelingen volgen en deze delen met haar leden.

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS reageert op whitepaper outbound investments

Standpunten en publicaties | 19 april 2024
Begin dit jaar lanceerde de Europese Commissie (EC) een whitepaper, met bijbehorende consultatie, over 'outbound investments' als onderdeel van de European Economic Security Strategy. Wij hebben op deze consultatie gereageerd.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op discussion paper van ESMA

Standpunten en publicaties | 19 maart 2024
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een discussion paper gepubliceerd over beleggersbescherming en digitalisering. Wij vinden het positief dat ESMA hier aandacht aan besteedt en hebben hier op gereageerd.

CONSULTATIE | Reactie tweede batch DORA level 2-documenten

Standpunten en publicaties | 05 maart 2024
Begin december 2023 publiceerden de Europese toezichthoudende autoriteiten een consultatie over de tweede reeks beleidsproducten onder de Digital Operational Resilience Act (DORA). Op 4 maart hebben we op de consultatie gereageerd. 

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties