Home - Standpunten en publicaties - POSITION | DUFAS en NVB pleiten voor vereenvoudigde toegang tot retailbeleggingsproducten op Europees niveau
16 oktober 2023

POSITION | DUFAS en NVB pleiten voor vereenvoudigde toegang tot retailbeleggingsproducten op Europees niveau

Samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) pleiten we in een gezamenlijk statement voor het introduceren van een 'licht' regime voor niet-complexe, goed gespreide en gediversifieerde beleggingsproducten op Europees niveau. Het statement volgt op de voorstellen voor een Retail Investment Strategy die de Europese Commissie (EC) op 24 mei publiceerde.

Bekijk het gezamenlijk statement

Gemakkelijker toegang voor consumenten

Zo'n regime kan de toegang voor consumenten tot retailbeleggingsproducten makkelijker maken. Dit komt doordat barrières worden weggenomen tijdens het onboarding-proces, wanneer wordt bepaald of specifieke producten aansluiten bij de wensen en verwachtingen van de retail belegger.

Zorgen over EC-voorstel voor Value for Money-concept

In het statement wordt ook benadrukt dat wij ons zorgen maken over het Value for Money (VfM)-voorstel van de EC. Dit voorstel kan (onbedoelde) nadelige gevolgen hebben voor de Nederlandse markt waar voldoende aanbod is van kostenefficiënte beleggingsproducten door het provisieverbod. Benchmarking en het 'pricing process' als onderdeel van VfM kan leiden tot (onbedoelde) prijsinterventie.

Benchmarks voor transparantiedoeleinden voor de retailbelegger

In een position paper die we eerder publiceerden, wordt – naast de mogelijkheid van een vereenvoudigd regime – wel gewezen op de mogelijkheid om Europese benchmarks voor transparantiedoeleinden voor de retailbelegger te gebruiken. Een goed proces en samenwerking tussen (Europese) toezichthouders en marktpartijen zijn daarbij wel belangrijk.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over dit statement? Stuur een mail naar Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS. Samen met onze Retail Investment-expertgroep blijven we de ontwikkelingen op de voet volgen en delen met onze leden.

Misschien vind je dit ook interessant

INTERVIEW | Onze sector is maatschappelijk zeer relevant

Standpunten en publicaties | 04 mei 2022
Zij houdt van mensen en van veranderprojecten. Hoe groter de weerstand, hoe liever het haar is. Financial Investigator sprak met Iris van de Looij, algemeen directeur van DUFAS. Benieuwd naar het gezicht van DUFAS en de Nederlandse vermogensbeheersector?

STAPPENPLAN | Hoe voorkom je dat uitbesteden een risico wordt?

Standpunten en publicaties | 09 december 2020
Asset managers leggen steeds meer focus op hun core business en besteden daardoor vaker activiteiten uit. Toezichthouders kijken kritisch naar de manier waarop asset managers hierbij de risico's beheersen.

VIDEO | New pension contract: a call for action for all asset managers

Standpunten en publicaties | 31 juli 2020
Mere days before the FNV union voted in favor of the New Pension Contract, DUFAS and Deloitte organized a webinar on the impact it might have on asset management.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties