Bekijk onze uitgebreide reactie
Naast onze zorg over het value for money-voorstel van de EC dat mogelijk kan leiden tot prijsregulering, vinden we het voornemen om beleggers te compenseren voor mogelijk onnodig in rekening gebrachte kosten (undue costs) ook zorgelijk, juist omdat het begrip 'undue costs' onvoldoende helder is. In plaats daarvan zou transparantie van kostenbenchmarking beter zijn voor de retailbelegger.
Het is belangrijk dat beleggen voor de consument toegankelijker wordt. Daarom ondersteunen we ook voorstellen van de EC om de obstakels om te kunnen beleggen weg te nemen. We zijn dan ook voorstander van het introduceren van eenvoudigere advies of vermogensbeheer voor de mass-retailbelegger, maar vinden de EC-voorstellen nog onvoldoende. Daarom doen wij concrete voorstellen over de introductie van zogenaamde 'simplified investment services'.
We steunen de initiatieven van de EC om de Packaged Retail and Insurance-based Investment Products (PRIIPs)-Key Information Document (KID) toegankelijker te maken en beter geschikt te maken voor digitale beleggingsdienstverlening. Ook zijn we tevreden over de EC-voorstellen die Markets in Financial Instruments Directive (MiFID)-beleggingsdienstverlening en -verzekeringsbemiddeling onder Insurance Distribution Directive (IDD) meer bij elkaar laten aansluiten.
Het Europees Parlement (EP) en de Raad (lidstaten) gaan in de komende maanden een positie proberen te vormen. Het is – met oog op de politieke gevoeligheid van het voorstel – niet zeker of het dossier nog kan worden afgerond vóór de Europese verkiezingen, die gepland staan voor begin juni volgend jaar.
Wil je meer weten of heb je vragen over de voorstellen van de EC? Stuur een mail naar Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS. Samen met onze Retail Investment-expertgroep en onze Fund Regulation & Investment Services (FRIS) Committee hebben we deze reactie voorbereid. DUFAS blijft de ontwikkelingen vanuit deze expertgroep en commissie op de voet volgen en delen met haar leden.