De CSRD verplicht ondernemingen om te rapporteren over duurzaamheidsaspecten in de waardeketen. Dat gaat bijvoorbeeld om de wijze waarop leveranciers met duurzaamheid omgaan, maar dit kan ook gaan over de klanten aan wie financiële diensten worden verleend. De CSRD geeft daarbij expliciet aan dat beleggingen binnen bepaalde financiële producten, zoals AIF’s en UCITS, niet onder deze verplichting vallen. Over of individuele vermogensbeheermandaten wel onder de CSRD vallen, bestaat nog onduidelijkheid.
Voordat EFRAG nadere richtlijnen voor rapportage door financiële ondernemingen opstelt, is het belangrijk dat voldoende duidelijkheid bestaat over de reikwijdte van de CSRD. Eerder hebben we betoogd dat individuele mandaten logischerwijs buiten de scope van de CSRD vallen. Daarop heeft het ministerie van Financiën dit in het concept implementatiebesluit verduidelijkt. Het is belangrijk dat ook de Europese wetgever deze duidelijkheid geeft. In de reactie hebben we de belangrijkste argumenten opnieuw op een rij gezet, waaronder de bestaande transparantieverplichtingen onder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).
Ook binnen de beoogde Europese wet voor duurzame due diligence, Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), speelt duurzaamheid in de waardeketen een centrale rol. Het voorlopige akkoord tussen de Europese instituties over de CSDDD suggereert dat beleggingen van klanten buiten de waardeketen van financiële ondernemingen vallen. Omdat de Europese wetgever synergie wil creëren tussen de CSDDD en de CSRD, wijst DUFAS ook op het belang van het waarborgen van de samenhang tussen deze initiatieven.
Wil je meer weten of heb je vragen over deze consultatie/dit onderwerp? Stuur een mail naar Ron Gruijters, manager sustainable finance bij DUFAS. Samen met onze Sustainability Committee en onze CSRD-expertgroep blijven we de ontwikkelingen op dit gebied volgen en delen met onze leden.