Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | DUFAS vraagt om duidelijkheid over toepassingsbereik CSRD
07 februari 2024

CONSULTATIE | DUFAS vraagt om duidelijkheid over toepassingsbereik CSRD

De Europese standard setter voor duurzaamheidsverslaggeving, European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG), schrijft in haar recente consultatie over implementation guidance van plan te zijn om verdere richtlijnen op te stellen voor duurzaamheidsrapportage door financiële ondernemingen. Als reactie hierop schrijven we dat de Europese wetgever eerst duidelijkheid zou moeten verschaffen over het toepassingsbereik van de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD), in het bijzonder wat betreft individueel vermogensbeheer. Eerder hebben we hier bij de Nederlandse wetgever al met succes voor gepleit.

Bekijk onze reactie

Rapportage over de waardeketen van financiële ondernemingen

De CSRD verplicht ondernemingen om te rapporteren over duurzaamheidsaspecten in de waardeketen. Dat gaat bijvoorbeeld om de wijze waarop leveranciers met duurzaamheid omgaan, maar dit kan ook gaan over de klanten aan wie financiële diensten worden verleend. De CSRD geeft daarbij expliciet aan dat beleggingen binnen bepaalde financiële producten, zoals AIF’s en UCITS,  niet onder deze verplichting vallen. Over of individuele vermogensbeheermandaten wel onder de CSRD vallen, bestaat nog onduidelijkheid.

Individueel vermogensbeheer volgens Nederlandse wetgever buiten scope

Voordat EFRAG nadere   richtlijnen voor rapportage door financiële ondernemingen opstelt, is het belangrijk dat voldoende duidelijkheid bestaat over de reikwijdte van de CSRD. Eerder hebben we betoogd dat individuele mandaten logischerwijs buiten de scope van de CSRD vallen. Daarop heeft het ministerie van Financiën dit in het concept implementatiebesluit verduidelijkt. Het is belangrijk dat ook de Europese wetgever deze duidelijkheid geeft. In de reactie hebben we de belangrijkste argumenten opnieuw op een rij gezet, waaronder de bestaande transparantieverplichtingen onder de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR).

Voldoende oog voor samenhang binnen Europese wetgeving

Ook binnen de beoogde Europese wet voor duurzame due diligence, Corporate Sustainability Due Diligence Directive (CSDDD), speelt duurzaamheid in de waardeketen een centrale rol. Het voorlopige akkoord tussen de Europese instituties over de CSDDD suggereert dat beleggingen van klanten buiten de waardeketen van financiële ondernemingen vallen. Omdat de Europese wetgever synergie wil creëren tussen de CSDDD en de CSRD, wijst DUFAS ook op het belang van het waarborgen van de samenhang tussen deze initiatieven. 

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over deze consultatie/dit onderwerp? Stuur een mail naar Ron Gruijters, manager sustainable finance bij DUFAS. Samen met onze Sustainability Committee en onze CSRD-expertgroep  blijven we de ontwikkelingen op dit gebied volgen en delen met onze leden. 

Misschien vind je dit ook interessant

POSITION | UBO-definitie voor Fondsen voor Gemene Rekening

Standpunten en publicaties | 02 oktober 2024
In juni 2024 zijn de definitieve teksten van het Europese AML Package (Anti-Money Laundering) gepubliceerd, waaronder de nieuwe Anti-Witwasverordening (AMLR), die regels vaststelt om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op de EBA-ESMA Discussion Paper Call for Advice on the Investment firms prudential framework

Standpunten en publicaties | 05 september 2024
In juni publiceerden EBA en ESMA een Discussion Paper over de call for evidence met betrekking tot het prudentiële raamwerk voor beleggingsondernemingen.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op wetsvoorstel internationale sanctiemaatregelen

Standpunten en publicaties | 12 augustus 2024
In juni publiceerde het ministerie van Buitenlandse Zaken het concept wetsvoorstel internationale sanctiemaatregelen. Met dit wetsvoorstel wil de overheid de huidige Sanctiewet 1977 vervangen en moderniseren. Wij hebben op deze consultatie gereageerd.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties