Home - Standpunten en publicaties - Meer tijd nodig voor implementatie van de PRIIPs-KID
17 februari 2021

Meer tijd nodig voor implementatie van de PRIIPs-KID

DUFAS is blij dat er sinds begin februari weer beweging zit in de PRIIPs-KID, de nieuwe standaard voor financiële bijsluiters. Het voorstel voor de Level 2-regelgeving is nu aangeboden aan de Europese Commissie (EC) en moet worden voorgelegd aan het Europees Parlement en aan de Raad van de Europese Unie. In dat proces laat echte duidelijkheid over de inhoud van de PRIIPs-KID nog wel een paar maanden op zich wachten. 

Enorme uitdaging

Voor assetmanagers betekent de grote vertraging van deze wetgeving een enorme uitdaging. Doordat de vrijstelling voor de UCITS-fondsen eind 2021 afloopt, zouden alle beleggingsfondsen voor einde van het jaar de nieuwe PRIIPs-KID moeten krijgen. Doordat de details van de Level 2-regelgeving nog niet definitief bekend zijn, blijft er te weinig tijd over voor deze implementatie. 

Brusselse soap

De invoering van de PRIIPs-KID heeft een jaar vertraging opgelopen ten opzichte van de originele planning en liep uit op een heuse ‘Brusselse soap’. Afgelopen zomer wilde EIOPA, de Europese toezichthouder voor de verzekeringsbranche, geen goedkeuring geven aan het voorstel voor de Level 2-regelgeving. Terwijl ESMA en EBA dat wel deden. Onder druk van de EC is EIOPA begin deze maand toch overstag gegaan. 

Verlenging UCITS-vrijstelling gevraagd

De PRIIPs-KID is een nieuwe financiële bijsluiter die door de hele distributieketen geïmplementeerd moet worden. Dus eerst bij de fondshuizen en daarna in de systemen van de dataproviders en de distributeurs. De sector heeft laten weten dat daar minimaal een jaar voor nodig is. DUFAS heeft de Nederlandse stakeholders dan ook gevraagd zich in te zetten voor een verlenging van de UCITS-vrijstelling. Daarvoor gebruiken we een position paper die we samen met EFAMA, de Europese branchevereniging, hebben opgesteld. Deze geeft goed inzicht waarom de switch van de huidige UCITS-bijsluiter naar de PRIIPs-KID zo’n grote operatie is. De andere EFAMA-leden bespreken ditzelfde verzoek in de EU-lidstaten. We hopen snel duidelijkheid te krijgen.

Bekijk het EFAMA position paper

Misschien vind je dit ook interessant

Klantbrochure over duurzaamheidsvoorkeuren

Standpunten en publicaties | 09 juni 2022
Vanaf 2 augustus 2022 zijn nieuwe Europese regels ingegaan. Om distributeurs bij het uitvragen van duurzaamheidsvoorkeuren een steuntje in de rug te geven, publiceerden we een klantbrochure.

CONSULTATIE | ESMA herziet richtlijnen voor uitvraag van duurzaamheidsvoorkeuren

Standpunten en publicaties | 29 april 2022
De European Securities and Markets Authority (ESMA) herziet haar richtlijnen voor de geschiktheidsbeoordeling bij het verlenen van beleggingsadvies en vermogensbeheer. De richtlijnen worden aangepast omdat de ESG-voorkeuren in het beleggingsproces zijn opgenomen.

CONSULTATIE | Reactie op EC over portabiliteit van het klantprofiel

Standpunten en publicaties | 23 maart 2022
DUFAS reageerde op de EC-consultatie over de wenselijkheid van de portabiliteit van het klantprofiel bij het verlenen van beleggingsdiensten, als onderdeel van de herziening van de Europese Retail Investment Strategy.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties