Home - Standpunten en publicaties - Meer tijd nodig voor implementatie van de PRIIPs-KID
17 februari 2021

Meer tijd nodig voor implementatie van de PRIIPs-KID

DUFAS is blij dat er sinds begin februari weer beweging zit in de PRIIPs-KID, de nieuwe standaard voor financiële bijsluiters. Het voorstel voor de Level 2-regelgeving is nu aangeboden aan de Europese Commissie (EC) en moet worden voorgelegd aan het Europees Parlement en aan de Raad van de Europese Unie. In dat proces laat echte duidelijkheid over de inhoud van de PRIIPs-KID nog wel een paar maanden op zich wachten. 

Enorme uitdaging

Voor assetmanagers betekent de grote vertraging van deze wetgeving een enorme uitdaging. Doordat de vrijstelling voor de UCITS-fondsen eind 2021 afloopt, zouden alle beleggingsfondsen voor einde van het jaar de nieuwe PRIIPs-KID moeten krijgen. Doordat de details van de Level 2-regelgeving nog niet definitief bekend zijn, blijft er te weinig tijd over voor deze implementatie. 

Brusselse soap

De invoering van de PRIIPs-KID heeft een jaar vertraging opgelopen ten opzichte van de originele planning en liep uit op een heuse ‘Brusselse soap’. Afgelopen zomer wilde EIOPA, de Europese toezichthouder voor de verzekeringsbranche, geen goedkeuring geven aan het voorstel voor de Level 2-regelgeving. Terwijl ESMA en EBA dat wel deden. Onder druk van de EC is EIOPA begin deze maand toch overstag gegaan. 

Verlenging UCITS-vrijstelling gevraagd

De PRIIPs-KID is een nieuwe financiële bijsluiter die door de hele distributieketen geïmplementeerd moet worden. Dus eerst bij de fondshuizen en daarna in de systemen van de dataproviders en de distributeurs. De sector heeft laten weten dat daar minimaal een jaar voor nodig is. DUFAS heeft de Nederlandse stakeholders dan ook gevraagd zich in te zetten voor een verlenging van de UCITS-vrijstelling. Daarvoor gebruiken we een position paper die we samen met EFAMA, de Europese branchevereniging, hebben opgesteld. Deze geeft goed inzicht waarom de switch van de huidige UCITS-bijsluiter naar de PRIIPs-KID zo’n grote operatie is. De andere EFAMA-leden bespreken ditzelfde verzoek in de EU-lidstaten. We hopen snel duidelijkheid te krijgen.

Bekijk het EFAMA position paper

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS reageert op discussion paper van ESMA

Standpunten en publicaties | 19 maart 2024
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een discussion paper gepubliceerd over beleggersbescherming en digitalisering. Wij vinden het positief dat ESMA hier aandacht aan besteedt en hebben hier op gereageerd.

CONSULTATIE | Reactie op EC-voorstellen over Retail Investment Strategy

Standpunten en publicaties | 29 augustus 2023
DUFAS maakt zich zorgen over het voorstel rond kostenbenchmarking als onderdeel van het value for money-concept. De manier waarop de Europese Commissie (EC) dit voorstelt, kan leiden tot prijsinterventie.

CONSULTATIE I Europese Retail Beleggingsstrategie

Standpunten en publicaties | 03 augustus 2021
Op 3 augustus reageerde DUFAS op de publieke consultatie van de Europese Commissie over de Europese Retail Beleggingsstrategie.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties