Een groeiend aantal werkenden in Nederland bouwt mogelijk onvoldoende pensioen op en alleen sparen is onvoldoende. Daarom moet beleggingsadvies en individueel vermogensbeheer toegankelijker worden gemaakt. Momenteel benadrukt de overheid vooral de risico's van beleggen, terwijl ook niet beleggen risico's met zich meebrengt. Het kabinet doet er goed aan te onderzoeken hoe het Nederlandse huishoudens met voldoende buffers kan stimuleren die buffers in te zetten voor meer inkomens- en dus bestaanszekerheid. Ook is het in het kader van financiële zekerheid belangrijk dat er blijvend wordt ingezet op financiële educatie, met specifiek aandacht in het onderwijs voor jongeren.
De Nederlandse concurrentiepositie en het vestigingsklimaat staan al een tijd onder druk door onder anderen ongunstige politieke besluiten. Het is daarom goed dat de overheid zich in wil inspannen voor het aanpakken van de nationale koppen. Het Nederlandse bedrijfsleven heeft behoefte aan geharmoniseerde Europese wet- en regelgeving. Door gunstige fiscale maatregelen te introduceren kan de Nederlandse concurrentiepositie binnen Europa versterkt worden en een aantrekkelijker vestigingsklimaat in Nederland worde gecreëerd.
Wij staan achter de klimaatplannen van het Rijk. Wij willen daarbij graag benadrukken dat duidelijke en haalbare doelstellingen nodig zijn om een duurzame toekomst te waarborgen. Wij zijn geen voorstander van extra maatregelen boven op al bestaande wettelijke verplichtingen, zoals de SFDR. Fiscale stimuleringsmaatregelen kunnen helpen om meer (institutionele) beleggingen naar duurzame financiering te brengen. Het duurzaamheidsbeleid van beleggingsfondsen mag echter niet leiden tot fiscale consequenties die beleggen ontmoedigen.
Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen? Stuur een mail naar Pieter Veldhuizen, manager public affaris bij DUFAS.