Home - Standpunten en publicaties - Klantbrochure over duurzaamheidsvoorkeuren
09 juni 2022

Klantbrochure over duurzaamheidsvoorkeuren

Volgens nieuwe Europese regels moeten partijen vanaf 2 augustus 2022 bij het verlenen van advies en vermogensbeheer ook naar duurzaamheidsvoorkeuren vragen om beleggingsprofielen aan te vullen. De regelgeving komt op een ongelukkig moment, omdat de producten die bij de duurzaamheidsvoorkeuren passen nog niet (wettelijk) gereed zijn. Om banken en distributeurs deze lastige situatie te helpen uitleggen, publiceerden we samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een klantbrochure. Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS, en Robert Jan Prins, policy advisor investments bij de NVB, leggen er meer over uit in een interview met Bank | Wereld Online.

Bekijk de brochure

Interview met Bank | Wereld Online

"De klantbrochure gaat met name ook om verwachtingsmanagement bij de klant. Het inwinnen van duurzaamheidsvoorkeuren van klanten betekent niet dat beleggingsdienstverleners meteen aan de klantvraag kunnen voldoen. Dit komt bijvoorbeeld door een gebrek aan beleggingen die voldoen aan de taxonomie. Daar gaat wel wat tijd overheen. Het is echter wel belangrijk die voorkeuren al te hebben vastgelegd", vertelt Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS, in een interview met Bank | Wereld Online.

Lees het interview

Professionele belegger?

De informatie is primair geschreven voor consumenten, maar de brochure of bepaalde basisinformatie hieruit kan ook gebruikt worden voor communicatie naar bepaalde professionele beleggers. Ook richting de professionele belegger is uitleg rond duurzaamheidsvoorkeuren en duurzaam beleggen vanaf 2 augustus 2022 namelijk een wettelijke verplichting.

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | 'Leg prioriteit bij ontwikkeling van SFDR'

Standpunten en publicaties | 23 februari 2023
In onze reactie onderschrijven we dat beleggers niet door fondsen misleid moeten worden met een verkeerd beeld van de werkelijke duurzaamheidskenmerken, ook niet door de naam van een fonds.

CONSULTATIE | Regelgevingsonzekerheid mag niet worden verward met greenwashing

Standpunten en publicaties | 17 februari 2023
We delen de bezorgdheid van de European Supervisory Authority's (ESA's) over greenwashing en vinden het cruciaal dat er duidelijke definities komen. Op 10 januari 2023 reageerde DUFAS op de Call for Evidence on Greenwashing van de ESA's.

CONSULTATIE | Clear greenwashing definitions crucial: regulatory uncertainty should not be confused for greenwashing

Standpunten en publicaties | 12 januari 2023
The European Supervisory Authorities (ESAs) published their Call for Evidence on Greenwashing on 15 November 2022. On 10 January DUFAS responded to this call of evidence.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties