Home - Standpunten en publicaties - Klantbrochure over duurzaamheidsvoorkeuren
09 juni 2022

Klantbrochure over duurzaamheidsvoorkeuren

Volgens nieuwe Europese regels moeten partijen vanaf 2 augustus 2022 bij het verlenen van advies en vermogensbeheer ook naar duurzaamheidsvoorkeuren vragen om beleggingsprofielen aan te vullen. De regelgeving komt op een ongelukkig moment, omdat de producten die bij de duurzaamheidsvoorkeuren passen nog niet (wettelijk) gereed zijn. Om banken en distributeurs deze lastige situatie te helpen uitleggen, publiceerden we samen met de Nederlandse Vereniging van Banken (NVB) een klantbrochure. Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS, en Robert Jan Prins, policy advisor investments bij de NVB, leggen er meer over uit in een interview met Bank | Wereld Online.

Bekijk de brochure

Interview met Bank | Wereld Online

"De klantbrochure gaat met name ook om verwachtingsmanagement bij de klant. Het inwinnen van duurzaamheidsvoorkeuren van klanten betekent niet dat beleggingsdienstverleners meteen aan de klantvraag kunnen voldoen. Dit komt bijvoorbeeld door een gebrek aan beleggingen die voldoen aan de taxonomie. Daar gaat wel wat tijd overheen. Het is echter wel belangrijk die voorkeuren al te hebben vastgelegd", vertelt Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS, in een interview met Bank | Wereld Online.

Lees het interview

Professionele belegger?

De informatie is primair geschreven voor consumenten, maar de brochure of bepaalde basisinformatie hieruit kan ook gebruikt worden voor communicatie naar bepaalde professionele beleggers. Ook richting de professionele belegger is uitleg rond duurzaamheidsvoorkeuren en duurzaam beleggen vanaf 2 augustus 2022 namelijk een wettelijke verplichting.

 

 

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | Reactie op EFRAG-consultatie over ESRS

Standpunten en publicaties | 09 augustus 2022
Eind april publiceerde de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) een consultatie over de voorgestelde European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze Europese standaarden voor duurzaamheidsrapportage hebben onder andere als doel om data te voorzien van financiële producten.

COLUMN | Leidt nieuwe MiFID-regelgeving tot greenwashing claims?

Standpunten en publicaties | 05 augustus 2022
De nieuwe MiFID-regelgeving zorgt niet alleen voor een grote uitdaging om uit te leggen aan klanten, maar 2 augustus markeert misschien ook het begin van een nieuw risico. Randy Pattiselanno vertelt er in zijn nieuwste column op Investment Officer meer over.

CONSULTATIE | DUFAS pleit voor meer transparantie van ESG-ratings

Standpunten en publicaties | 09 juni 2022
De Europese Commissie (EC) is aan het beoordelen of er regelgeving nodig is om de markt voor ESG-ratings goed te laten functioneren. Om beter inzicht te krijgen, publiceerde de EC daarover een gerichte consultatie. Op 7 juni reageerde DUFAS daarop.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties