Bekijk onze reactie (in het Engels)
Greenwashing binnen de financiële sector bestaat uit het bewust creeëren van een verkeerd beeld van de duurzaamheidskenmerken en -praktijken van een product door valse informatie te geven of informatie weg te laten, met als doel om beleggers te misleiden of beïnvloeden. Daarhaast kan greenwashing ook het gevolg zijn van grove nalatigheid van financiële marktpartijen.
Veel kernbegrippen en onderdelen van het Europese duurzame financieringsraamwerk bevatten nog juridische onduidelijkheden. Marktpartijen moeten interpretatiekeuzes maken tijdens de implementatie van de regelgeving. Deze interpretaties kunnen achteraf onjuist blijken wanneer er verdere juridische verduidelijking gegeven wordt door regelgevers, toezichthouders of rechtbanken. Aanpassingen bij het beschikbaar komen van verduidelijking en nieuwe interpretaties moeten daarom niet gezien worden als greenwashing gevallen, tenzij juridische onduidelijkheid gebruikt werd om consumenten en beleggers te misleiden.
Beleidsmakers, regelgevers, standaardzetters en mogelijk accountants hebben ook een belangrijke rol in het ontstaan en vermijden van greenwashing. Regelgevers zouden vooral regels op moeten stellen die eenvoudig, ondubbelzinnig en volledig transparant zijn. Bij juridische onduidelijkheden zijn additionele richtsnoeren gewenst zolang er geen uiteenlopende interpretaties tussen verschillende lidstaten ontstaan.
Wil je meer weten of heb je vragen over deze consultatiereactie? Stuur een mail naar Ivan aan den Toorn, policy advisor sustainability bij DUFAS. We blijven de ontwikkelingen rondom dit onderwerp volgen en delen met onze delen.