28 november 2024
DUFAS heeft zorgen over fiscale behandeling C.V.'s
De nieuwe fiscale regels voor beleggingsfondsen, die vanaf 2025 ingaan, zorgen voor onrust in de sector. Sommige beleggingsfondsen kunnen hierdoor te maken krijgen met onverwachte belastingheffingen, wat hun rendement en de uiteindelijke uitkeringen aan deelnemers onder druk zet. Wij uiten onze zorgen en pleiten voor snelle duidelijkheid om deze negatieve gevolgen te voorkomen. Hieronder hebben we de feiten op een rijtje gezet.
- Eind 2023 zijn een tweetal wetten aangenomen die per 1 januari 2025 van kracht worden: de Wet fiscaal kwalificatiebeleid rechtsvormen en de Wet aanpassing fonds voor gemene rekening (FGR) en vrijgestelde beleggingsinstelling.
- Beleggingsfondsen opgezet in de vorm van een commanditaire vennootschap (CV) zouden daarbij vanaf 1 januari 2025 standaard als fiscaal transparant worden aangemerkt.
- Voor de invoering was nadere uitwerking door het Ministerie van Financiën nodig, wat heeft geleid tot een aanvullend besluit. Dit besluit is onlangs in november 2024 gepubliceerd.
- Verschillende beroepsorganisaties en sectoren, waaronder DUFAS, hebben hun zorgen geuit en aangegeven dat er nog belangrijke knelpunten in de wetgeving zitten die vóór 1 januari 2025 opgelost moeten worden.
- Het grootste probleem is dat bepaalde beleggingsfondsen naar de mening van DUFAS onbedoeld en onvoorzien, geconfronteerd worden met een additionele belastingheffing over hun rendement in de vorm van vennootschapsbelasting en dividendbelasting. Dit probleem ontstaat omdat rechtsvormen die fiscaal neutraal beleggen, zoals de CV, kunnen worden aangemerkt als een ‘(open) FGR’.
- Voor beleggingsfondsen (in de vorm van een CV) heeft dit ingrijpende gevolgen. Neem als voorbeeld een pensioenfonds. Het rendement van een pensioenfonds kan door de nieuwe wetgeving belast worden: het fonds betaalt vennootschapsbelasting (VPB) over het rendement en dat verlaagd de belaste pensioenuitkering aan de deelnemer. Het doel van beleggingsfondsen – zoals pensioenfondsen – is juist dat inleg fiscaal neutraal kan worden belegd, zodat het rendement alleen bij de deelnemer wordt belast. De nieuwe wetgeving brengt hiermee een negatieve impact op Nederlandse pensioenen en beleggingen.
- Er is door DUFAS (en andere partijen) gevraagd om een oplossing voor dit probleem. Echter, tot op heden is er alleen extra tijd gegeven aan de betreffende beleggingsfondsen om hun voorwaarden zo aan te passen dat zij als een besloten FGR zouden kunnen kwalificeren. De voorwaarden voor een besloten FGR werken echter veelal in de praktijk niet voor deze fondsen en daarmee biedt de toegezegde overgangsperiode in de praktijk naar de mening van DUFAS weinig soelaas. Om deze problemen aan te pakken, is een motie van Van Eijk (VVD) aangenomen. Deze roept op tot overleg met de sector. Het is echter onzeker of dit overleg op tijd kan plaatsvinden om de knelpunten vóór de inwerkingtreding op 1 januari 2025 weg te nemen. Het wegnemen van deze onzekerheid voor 1 januari 2025 is van belang omdat deze onzekerheid anders reeds voor of uiterlijk op 1 januari 2025 al een negatief effect kan hebben op de koers en waardering van de participatie in deze beleggingsfondsen.
Meer informatie
Wil je meer weten over dit onderwerp of heb je vragen? Stuur een mail naar Pepijn Hendrix, die verantwoordelijk is voor de fiscale commissie bij DUFAS.