Marnix Kluiters - oprichter podcast Ecosofie
In deze serie stellen we drie vragen aan vooraanstaande figuren uit de vermogensbeheersector en daaromheen. Als aftrap spraken we met Marnix Kluiters, oprichter van de podcast Ecosofie. In zijn podcast combineert hij economie, ecologie en filosofie om te praten over het maken van impact. Hij voert gesprekken met leiders van diverse achtergronden. Tijdens de ALV van DUFAS deelde hij zijn inzichten over hoe je met je carrière duurzame impact kunt maken.
Welke rol speelt de vermogensbeheersector in de duurzame transitie?
"De vermogensbeheer sector speelt een ontzettend belangrijke rol. Met de ruim 2000 miljard euro is zij de grootste facilitator van de duurzame economie. We kunnen op de snelweg gaan zitten, rechtszaken voeren en podcasts maken, maar uiteindelijk moet de transitie in de economie plaatsvinden."
Welke kansen liggen er voor vermogensbeheerders op het gebied van duurzaamheid?
"Ik zou het met name interessant vinden als er een mogelijkheid komt om een klein deel van dat enorme vermogen wat risicovoller te mogen investeren. Ten tijde van transities weet je vaak niet precies waar je uit zal komen. Daarom is het essentieel dat er ook een infrastructuur komt waarin bedrijven kunnen experimenteren.
Daarnaast zie je op dit moment dat er meer geïnvesteerd wordt in de downstream kant van de energietransitie dan in de upstream kant. Dat zorgt ervoor dat er aan het einde van dit decennium al veel vraag ontstaat naar bijvoorbeeld elektrische auto’s, terwijl het nog tien jaar gaat duren voordat de mijnen waar het materiaal vandaan moet komen er staan. Als we niet tijdig handelen, komen we voor hoge kosten en een enorme vertraging in de transitie te staan."
Hoe kunnen we het beste omgaan met de anti ESG-lobby?
"Een verhaal vertellen vanuit verschillende perspectieven in lijn met de waarde die iemand heeft. Spreek je met een meer conservatief persoon, gooi het over de veiligheidskant. Met de huidige geopolitieke ontwikkelingen zorgen energiebronnen als zon en wind voor veel meer autonomie. Is iemand bang voor zijn pensioenvoorziening, geef dan aan dat de kosten van klimaatverandering een nog veel grotere bedreiging zijn. Of we nou willen of niet, eens zal de wal het schip keren. "