Home - 3 Vragen - Cécile Rozé - Manager Corporate Duurzaamheid bij PGGM

Cécile Rozé - Manager Corporate Duurzaamheid bij PGGM

In deze serie stellen we drie vragen aan vooraanstaande figuren uit de vermogensbeheersector en daaromheen. Deze keer spraken we met Cecile Roze, Manager Corporate Duurzaamheid bij PGGM. Vanuit deze rol heeft Cécile namens PGGM de CFA DEI code ondertekend. Dit is een leidraad die bedrijven helpt de interne diversiteit te ontwikkelen. In dit interview vertelt ze meer over het inclusie-, gelijkwaardigheid- en diversiteitsbeleid van PGGM en de waarde van de CFA DEI-code.

Op welke manier zet PGGM zich in op het gebied van inclusie, gelijkwaardigheid en diversiteit? En hoe heeft dat geleid tot het ondertekenen van de CFA DEI code?

"Bij PGGM waren we al een aantal jaren bezig met diversiteit, gelijkwaardigheiden inclusie, oftewel Diversity, Equity, and Inclusion (DEI). Intern richtten we ons onder meer op het ontwikkelen van beleid, het diversifiëren van ons bestuur en het opnemen van DEI doelen in de jaarplannen van onze business units. Hoewel we deze stappen al hadden gezet, hebben we in 2023 een evaluatie gedaan. We hadden wel beleid, maar de realisatie bleef achter. Daarom concludeerden we dat we onze accenten moesten verleggen en nieuwe prioriteiten moesten stellen.

Als reactie hierop hebben we een dedicated werkgroep,  het DEI Core Team onder leiding van onze CEO opgericht om deze kwesties aan te pakken. We besloten daarbij niet alleen naar onze interne processen te kijken, maar ook te leren van wat er in de markt gebeurt. In parallel werkten een aantal collega’s actief binnen het CFA Society Netherlands aan de totstandkoming  van de CFA DEI code.  Er ontstond een wisselwerking die ons uiteindelijk naar de ondertekening van de CFA DEI-code leidde. Deze code  biedt ons een waardevolle houvast voor de verdere ontwikkeling van DEI binnen PGGM en is een uitgebreide leidraad waarmee we onze interne voortgang op DEI kunnen toetsen."

Wat betekent het voor een vermogensbeheerder om de code te ondertekenen? Wat heeft het jullie gebracht?

"Het ondertekenen van de CFA DEI-code vraagt om een duidelijke commitment en het stellen van prioriteiten. Het is essentieel om te bepalen wat haalbaar is en daarop je focus te bepalen. De code gaat over het bevorderen van voortgang. Het is een ontwikkelingsproces waarbij we samen leren wat de ‘best practices’ zijn. Dit begint met het herkennen van de principes en acties die al zijn ondernomen. Het kan zijn dat er al veel is opgepakt, maar het kan ook vragen om eerst gedeelde doelen binnen de organisatie vast te stellen. Die commitment moet zowel top-down als bottom-up gedragen worden. Dit zorgt ervoor dat de ontwikkeling op een natuurlijke manier tot stand komt.

Uiteindelijk wil je resultaat behalen, maar dat begint met het leren kruipen voordat je kunt lopen. De code helpt ons om stapsgewijs te werken aan een meer inclusieve gelijkwaardige en diverse organisatie. Het is geen wet waaraan je moet voldoen, geen compliance check, en het is ook geen marketinginstrument of een vorm van greenwashing. De code moet intrinsiek passen bij de cultuur van het bedrijf. Het is een vrijwillige keuze die onderdeel moet worden van je dagelijkse bedrijfsvoering.

Ondertussen zijn er verschillende bedrijven naar ons toegekomen om over de code te spreken en om 'lessons learned' uit te wisselen. Dit onderwerp biedt veel mogelijkheden om van elkaar te leren, en het delen van ervaringen helpt ons allemaal vooruit. DEI is niet iets dat beperkt blijft tot interne communicatie of symbolische acties. Het gaat om echt people management: een inclusieve cultuur zorgt ervoor dat je diversiteit waardeert en bevordert. Diversiteit gaat over een ander perspectief brengen en betekent dat we de verschillen van collega’s erkennen, accepteren en waarderen. Inclusie is essentieel om diversiteit te borgen en gaat om ruimte geven aan verschillen zodat iedereen zich welkom voelt. Gelijkwaardigheid is een van de fundamenten voor inclusief waarbij gelijke behandeling en gelijke beloning de sleutels zijn.

Een praktisch voorbeeld hiervan is de verschuiving naar het Engels als voertaal binnen onze vermogensbeheer unit, omdat we steeds meer internationale collega’s aantrekken. Dit was een duidelijk bottom-up vraag die is omarmd door onze directie, waarmee we ons inclusiever konden opstellen en beter konden aansluiten bij onze groeiende, diverse personeelsbestand."

Wat zou je andere leden van DUFAS willen meegeven over het ondertekenen van de code?

"Mijn oproep is om diversiteit, gelijkwaardigheid en inclusie als sector te omarmen en samen hierin op de trekken. Teken de code! Sinds we de code hebben ondertekend, hebben bedrijven ons benaderd om hierover te spreken en om ervaringen te delen. Dit is ontzettend waardevol en iets wat we als DUFAS-leden samen kunnen oppakken. Het onderwerp is breed, dus het is belangrijk om een concrete agenda te hebben. Als je het niet structureert, kan het alle kanten opgaan. Daarom is het cruciaal om samen te werken en elkaar te ondersteunen in dit proces."

DUFAS heeft dit jaar de werkgroep Diversiteit en Inclusie opgericht. Heb je interesse om deel te nemen? Stuur dan een e-mail voor meer informatie en om je aan te melden.