De leidraad is een hulpmiddel voor de financiële instellingen bij het opstellen en/of aanpassen van de actieplannen die zij uiterlijk eind 2022 publiceren. In deze actieplannen wordt beschreven op welke manier(en) zij de CO2-gehalte van op hun relevante financieringen en beleggingen verlagen om zo de klimaatdoelstellingen van het Parijs-akkoord (in lijn met maximaal 1,5 °C opwarming) mede te helpen realiseren.
In 2021 verscheen de eerste voortgangsrapportage over het commitment. De onderzoekers van KPMG constateerden verschillen in interpretatie van cijfers en uitkomsten van metingen over het CO2-gehalte. De sector wilde daar iets aan doen en aan haar achterban meer richting geven aan welke elementen in het actieplan thuishoren. Beide onderdelen zijn in de leidraad verwerkt die primair bedoeld is voor financiële instellingen.
De deelnemers aan het commitment hebben tijd nodig om de aanbevelingen uit de leidraad te verwerken in hun beleid en actieplannen. Verwacht wordt dat zij hier in 2023 aan voldoen. De actieplannen die eind 2022 verschijnen, voldoen naar verwachting voor een groot deel aan de leidraad, maar nog niet volledig.
De leidraad is tot stand gekomen in overleg met het ministerie van Economische Zaken & Klimaat en het ministerie van Financiën. De leidraad wordt jaarlijks geactualiseerd en aangescherpt.
In het Klimaatcommitment beloofde de sector de CO2-impact van relevante financieringen en beleggingen te gaan meten en daar vanaf dit jaar (reductie)doelen voor op te stellen. Financiële instellingen bepalen welke acties het best passen voor de eigen instelling, zolang deze in lijn zijn met de doelen van het commitment.
Wil je meer lezen over het Klimaatcommitment van de financiële sector? Ga naar Klimaatcommitment.nl