De eerste aanpassing is dat instellingen met beleggingsactiviteiten vanaf nu ook het CO2-gehalte van staatsobligaties opnemen in hun rapportages. Ten tweede rapporteren instellingen niet alleen over de scope 1- en scope 2-emissies maar ook over de scope 3-emissies, behalve als dit niet mogelijk of niet wenselijk is. Tenslotte, geven instellingen aan wat de invloed is van carbon offsets en carbon credits op hun gefinancierde emissies en reductiedoelstellingen.
Naast internationale net-zero-standaarden voor beleggers is er in toenemende mate ook Europese wet- en regelgeving op het gebied van klimaatrapportages en actieplannen. Voorbeelden van Europese wet- en regelgeving die relevant kan zijn voor beleggers op dit gebied zijn de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) en de Corporate Sustainability Reporting Directive (CSRD).
De vier koepels (De Nederlandse Vereniging van Banken (NVB), het Verbond van Verzekeraars, de Pensioenfederatie en DUFAS) passen de leidraad jaarlijks aan. Een nieuwe versie wordt elk jaar uiterlijk in het derde kwartaal gepubliceerd. Deze tweede versie van de leidraad geldt voor rapportage van het CO2-gehalte van financieringen en beleggingen over het jaar 2023.
Binnen het Klimaatcommitment zet DUFAS zich in om het internationale perspectief een belangrijke plek te geven en om onnodige rapportagelast voor vermogensbeheerders te beperken. Wil je meer weten of heb je vragen over het Klimaatcommitment van de financiële sector? Stuur een mail naar Maurits Heldring, consultant climate change sustainability bij DUFAS, of ga naar Klimaatcommitment.nl