Home - Nieuws - OBAM nieuw lid van DUFAS
24 juni 2020

OBAM nieuw lid van DUFAS

OBAM heeft een bijzondere stap gemaakt. Door een management buy-out bij BNP Paribas, zijn zij zelfstandig verdergegaan. OBAM Investment Management wordt DUFAS lid per 1 juli. Wij wensen het OBAM team heel veel succes met het uitbouwen van het eigen bedrijf en het voortzetten van de OBAM historie die in 1936 begon. DUFAS stelde drie vragen aan Ivo Habets van OBAM Investment Management.

OBAM zelfstandig verder. Wat betekent dat?

De verzelfstandiging van het historische OBAM N.V. beleggingsfonds is voor ons als beheerder (OBAM Investment Management, ‘OBAM IM’) een unieke mogelijkheid om alle beheeractiviteiten van het OBAM N.V. beleggingsfonds volledig in eigen hand te nemen. En in alle aspecten, aangezien de meerderheid van het aandelenkapitaal van OBAM IM in handen is van het personeel, waaronder het bestaande succesvolle beleggingsteam onder leiding van Sander Zondag, dat tot 1 juli nog onder de vlag van BNP Paribas AM opereert. BNP Paribas AM zal na de verzelfstandiging een minderheidsbelang aanhouden in OBAM IM.

De nieuwe organisatie ziet na de verzelfstandiging, naast voortzetting van de succesvolle investment strategie, een vernieuwde marketing- en distributiestrategie als één van haar speerpunten. In eerste instantie ten aanzien van het beursgenoteerde OBAM N.V. beleggingsfonds in de Nederlandse particuliere en institutionele markt. Maar wij kijken op termijn ook naar het beheren van mandaten en naar het opnieuw distribueren in het buitenland. Daarbij kan het beleggingsfonds bogen op een van de langste, maar ook meer recenter 3-5 jaars sterk positief en consistent trackrecord, met een wereldwijde Citywire AA rankschikking. Verder werd het beleggingsfonds / beleggingsteam in 2019 verkozen tot het beste beleggingsfonds in Nederland, met het winnen van de2019 IEX Gouden Stier.

Jij maakt een overstap van KPMG naar OBAM IM. Wat wordt jouw rol binnen het team?

Binnen OBAM Investment Management word ik CFRO binnen het driehoofdige bestuur, naast Sander Zondag als CEO/CIO, Eelco Hoekstra als COO. Bij aanvang bestaat OBAM IM uit 8 medewerkers, waarbij ons business en organisatie model voorziet in een verdere groei naar 12 FTE op korte termijn. Voor mijn eigen domeinen ziet de huidige bezetting voornamelijk op risk management, legal en compliance, in de nabije toekomst is een verdere uitbreiding van de risk/finance management functie beoogd.

Mijn verantwoordelijkheden als CFRO sluiten zeer goed aan op mijn huidige rol als director binnen KPMG’s Regulatory team, zij het dat ik nu aan de andere kant van de tafel zit. In de afgelopen jaren heb ik, met een focus op fonds- en vermogensbeheer, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van dit Regulatory team KPMG. De uitgebreide kennis en ervaring die ik daar heb opgedaan op het gebied van onder meer EU fondsstructurering, risicomanagement, EU distributie en een brede waaier aan fund regulations, passen naadloos in mijn nieuwe CFRO rol.

Heeft de COVID-19 crisis nog impact gehad op jullie start? En levert deze crisis nog uitdagingen op voor de aankomende periode?

De COVID-19 periode is uiteraard een belangrijk aandachtspunt geweest voorafgaand aan de start van OBAM Investment Management. Ten eerste vormde de COVID-19 periode een test van de business continuity van onze eigen organisatie en van de samenwerking met onze uitbestedingspartijen. En dat nog voordat wij van start gaan. Conform ons business continuity plan werken wij in deze voorbereidingsperiode al gesplitst, deels thuis en deels op kantoor. En dat levert inderdaad een bijzondere situatie op, het business continuity plan was eigenlijk bedoeld voor de periode na de verzelfstandiging.

Het plan geldt voor alle functies en voor de samenwerking met alle uitbestedingspartijen, zo ook voor ons gehele beleggingsteam. Je zou kunnen zeggen dat COVID-19 wat dat betreft een goede testcase is geweest vóór livegang waarbij wij de mogelijkheid hadden nog bij te sturen en waarin wij de diverse aandachtspunten van AFM en ESMA konden meenemen. De remote samenwerking verloopt dusver naar tevredenheid. Wij verwachten daarom voor de aankomende periode niet veel nieuwe uitdagingen, hoewel wij uiteraard alert blijven.  

Ten tweede hebben de zeer volatiele beursomstandigheden het beleggingsfonds negatief geraakt, door vele onzekerheden op het hoogtepunt van de COVID-19 crisis medio maart. Net als je bij ieder aandelenfonds zag. Echter als actieve belegger hebben deze extreme koersuitslagen toch ook weer vele kansen en mogelijkheden voor ons geboden, om geraakte posities tijdig te ruilen en veel aantrekkelijk geprijsde bedrijfsmodellen in te kopen. Het OBAM fonds laat over de afgelopen weken een bovengemiddeld herstel zien.

Al met al was er bij ons de afgelopen periode een verhoogde dijkbewaking, net als in de gehele markt. Maar toen wij de UCITS vergunning op 23 april ontvingen van de AFM, was er geen twijfel over de vraag of wij live zouden gaan.

 

Misschien vind je dit ook interessant

Week van het Geld

Nieuws | 11 maart 2024
Van 11 t/m 15 maart is het de ‘Week van het geld’. Deze week staat in het teken van het financieel bewust maken van leerlingen in het basisonderwijs, voortgezet onderwijs en middelbaar beroepsonderwijs. Voor ons is financiële educatie een belangrijk speerpunt.

AFTERMOVIE | Asset Management College Tour Utrecht

Nieuws | 08 maart 2024
Op donderdag 29 februari vond de DUFAS Asset Management College Tour plaats aan de Universiteit Utrecht. Het was een geslaagde editie, waarbij de CEO's, Karin van Baardwijk van Robeco en Martijn Rozemuller van VanEck, uitgebreid werden bevraagd over hun ervaringen in de asset management sector.

TEAM | Even voorstellen: Marlon Jansen

Nieuws | 21 februari 2024
Welkom bij het DUFAS-team! We zijn heel blij met onze nieuwe vaste collega Marlon Jansen als manager public affairs & communications. Door zijn kennis en ervaring is hij een waardevolle toevoeging aan het team. Om Marlon beter te leren kennen, stelden we hem een paar vragen.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties