Home - Nieuws - OBAM nieuw lid van DUFAS
24 juni 2020

OBAM nieuw lid van DUFAS

OBAM heeft een bijzondere stap gemaakt. Door een management buy-out bij BNP Paribas, zijn zij zelfstandig verdergegaan. OBAM Investment Management wordt DUFAS lid per 1 juli. Wij wensen het OBAM team heel veel succes met het uitbouwen van het eigen bedrijf en het voortzetten van de OBAM historie die in 1936 begon. DUFAS stelde drie vragen aan Ivo Habets van OBAM Investment Management.

OBAM zelfstandig verder. Wat betekent dat?

De verzelfstandiging van het historische OBAM N.V. beleggingsfonds is voor ons als beheerder (OBAM Investment Management, ‘OBAM IM’) een unieke mogelijkheid om alle beheeractiviteiten van het OBAM N.V. beleggingsfonds volledig in eigen hand te nemen. En in alle aspecten, aangezien de meerderheid van het aandelenkapitaal van OBAM IM in handen is van het personeel, waaronder het bestaande succesvolle beleggingsteam onder leiding van Sander Zondag, dat tot 1 juli nog onder de vlag van BNP Paribas AM opereert. BNP Paribas AM zal na de verzelfstandiging een minderheidsbelang aanhouden in OBAM IM.

De nieuwe organisatie ziet na de verzelfstandiging, naast voortzetting van de succesvolle investment strategie, een vernieuwde marketing- en distributiestrategie als één van haar speerpunten. In eerste instantie ten aanzien van het beursgenoteerde OBAM N.V. beleggingsfonds in de Nederlandse particuliere en institutionele markt. Maar wij kijken op termijn ook naar het beheren van mandaten en naar het opnieuw distribueren in het buitenland. Daarbij kan het beleggingsfonds bogen op een van de langste, maar ook meer recenter 3-5 jaars sterk positief en consistent trackrecord, met een wereldwijde Citywire AA rankschikking. Verder werd het beleggingsfonds / beleggingsteam in 2019 verkozen tot het beste beleggingsfonds in Nederland, met het winnen van de2019 IEX Gouden Stier.

Jij maakt een overstap van KPMG naar OBAM IM. Wat wordt jouw rol binnen het team?

Binnen OBAM Investment Management word ik CFRO binnen het driehoofdige bestuur, naast Sander Zondag als CEO/CIO, Eelco Hoekstra als COO. Bij aanvang bestaat OBAM IM uit 8 medewerkers, waarbij ons business en organisatie model voorziet in een verdere groei naar 12 FTE op korte termijn. Voor mijn eigen domeinen ziet de huidige bezetting voornamelijk op risk management, legal en compliance, in de nabije toekomst is een verdere uitbreiding van de risk/finance management functie beoogd.

Mijn verantwoordelijkheden als CFRO sluiten zeer goed aan op mijn huidige rol als director binnen KPMG’s Regulatory team, zij het dat ik nu aan de andere kant van de tafel zit. In de afgelopen jaren heb ik, met een focus op fonds- en vermogensbeheer, kunnen bijdragen aan de ontwikkeling van dit Regulatory team KPMG. De uitgebreide kennis en ervaring die ik daar heb opgedaan op het gebied van onder meer EU fondsstructurering, risicomanagement, EU distributie en een brede waaier aan fund regulations, passen naadloos in mijn nieuwe CFRO rol.

Heeft de COVID-19 crisis nog impact gehad op jullie start? En levert deze crisis nog uitdagingen op voor de aankomende periode?

De COVID-19 periode is uiteraard een belangrijk aandachtspunt geweest voorafgaand aan de start van OBAM Investment Management. Ten eerste vormde de COVID-19 periode een test van de business continuity van onze eigen organisatie en van de samenwerking met onze uitbestedingspartijen. En dat nog voordat wij van start gaan. Conform ons business continuity plan werken wij in deze voorbereidingsperiode al gesplitst, deels thuis en deels op kantoor. En dat levert inderdaad een bijzondere situatie op, het business continuity plan was eigenlijk bedoeld voor de periode na de verzelfstandiging.

Het plan geldt voor alle functies en voor de samenwerking met alle uitbestedingspartijen, zo ook voor ons gehele beleggingsteam. Je zou kunnen zeggen dat COVID-19 wat dat betreft een goede testcase is geweest vóór livegang waarbij wij de mogelijkheid hadden nog bij te sturen en waarin wij de diverse aandachtspunten van AFM en ESMA konden meenemen. De remote samenwerking verloopt dusver naar tevredenheid. Wij verwachten daarom voor de aankomende periode niet veel nieuwe uitdagingen, hoewel wij uiteraard alert blijven.  

Ten tweede hebben de zeer volatiele beursomstandigheden het beleggingsfonds negatief geraakt, door vele onzekerheden op het hoogtepunt van de COVID-19 crisis medio maart. Net als je bij ieder aandelenfonds zag. Echter als actieve belegger hebben deze extreme koersuitslagen toch ook weer vele kansen en mogelijkheden voor ons geboden, om geraakte posities tijdig te ruilen en veel aantrekkelijk geprijsde bedrijfsmodellen in te kopen. Het OBAM fonds laat over de afgelopen weken een bovengemiddeld herstel zien.

Al met al was er bij ons de afgelopen periode een verhoogde dijkbewaking, net als in de gehele markt. Maar toen wij de UCITS vergunning op 23 april ontvingen van de AFM, was er geen twijfel over de vraag of wij live zouden gaan.

 

Misschien vind je dit ook interessant

Karin van Baardwijk treedt toe tot DUFAS-bestuur

Nieuws | 12 januari 2022
Deze maand is Karin van Baardwijk, CEO van Robeco, toegetreden tot het bestuur van DUFAS. Ze neemt de CEO-positie bij Robeco over van Gilbert Van Hassel en daarmee ook de positie in ons bestuur.

Barbara Bakker treedt toe tot DUFAS-bestuur

Nieuws | 28 oktober 2021
Bas NieuweWeme, global CEO van Aegon Asset Management, heeft met instemming van het bestuur zijn bestuurszetel aan Barbara Bakker, CEO van Aegon Asset Management Nederland, overgedragen.

DUFAS | Publicatie jaarverslag 2020

Nieuws | 23 juni 2021
Op 23 juni publiceerde DUFAS haar jaarverslag over 2020 dat tijdens de ALV vastgesteld is. We blikken terug op een bijzonder en angstig jaar met gelukkig ook genoeg goed nieuws.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties