Home - Nieuws - Marjolein de Jong-Knol (ING) over ontwikkelingen rente-benchmarks
09 december 2020

Marjolein de Jong-Knol (ING) over ontwikkelingen rente-benchmarks

Sinds het LIBOR-schandaal in 2012, werken partijen in de markt nauw samen met wetgevers en toezichthouders om referentierentes te hervormen of om hier alternatieven voor te vinden. De ECB, Europese Commissie en toezichthouders ESMA en FSMA hebben hiervoor de Working Group on Euro Risk-Free Rates opgericht.

De werkgroep wordt voorgezeten door ING, en bestaat uit meer dan 80 marktparticipanten. De groep werkt nu aan aanbevelingen voor EURIBOR-terugvalopties. Daarover zijn er net twee publieke consultaties gelanceerd die Marjolein de Jong-Knol (global benchmarks officer bij ING en adviseur voor de voorzitter) hieronder kort toelicht. Marjolein: “Het gebruik van EURIBOR is wijdverspreid in de markt. Daarom is het belangrijk dat alle typen marktparticipanten laten horen wat ze van de voorstellen vinden, van consument tot professionele marktpartij. 

Wat is het doel van de Working Group on Euro Risk-Free Rates?
“De werkgroep is opgericht in februari 2018. Het doel van de werkgroep was allereerst om aanbevelingen te doen voor een vervanger van EONIA: de nieuwe €STR. Hierover heb ik vorig jaar in een bijeenkomst voor DUFAS-leden een en ander toegelicht. Op 23 november dit jaar heeft de werkgroep de voorstellen voor EURIBOR-terugvalopties gepubliceerd.”

Waarom deze voorstellen?
“Sinds het LIBOR-schandaal in 2012, werken benchmarkaanbieders, contribuanten en gebruikers nauw samen met wetgevers en toezichthouders om referentierentes te hervormen of om hier alternatieven voor te vinden. Uit deze hervorming is gebleken dat per 1 januari 2022 de belangrijke referentierentes EONIA en LIBOR zeer waarschijnlijk ophouden te bestaan. Voor EURIBOR verwachten we dat deze zal blijven bestaan. Maar het is voor entiteiten die onder toezicht staan wettelijk verplicht om terugvalopties op te nemen in hun contracten, om te waarborgen dat contracten kunnen continueren, voor het geval een referentierente alsnog vervalt.”
 
Waarom is dit voor asset management belangrijk?
“EURIBOR zit diepgeworteld in de financiële wereld, niet alleen in contracten maar ook in systemen voor bijvoorbeeld het waarderen van contracten. Hoewel EURIBOR vooralsnog niet verdwijnt, is het wel goed om na te gaan wat de impact zou zijn als deze belangrijke referentierente verdwijnt. En zijn de aangedragen voorstellen van de werkgroep, die momenteel geconsulteerd worden, een bruikbaar alternatief?”

Tijdslijnen
De deadline om te reageren op de consultaties van de werkgroep is 15 januari 2021 om 17:00 uur. Aan het einde van het eerste kwartaal 2021 wordt publicatie van de finale aanbevelingen verwacht. Bekijk de consultaties:

Misschien vind je dit ook interessant

PRIIPs-dossier vastgelopen

Nieuws | 26 augustus 2020
De herziening van de Europese financiële bijsluiter voor verpakte retail- en verzekeringsgebaseerde beleggingsproducten (PRIIPs) is vastgelopen.

DUFAS-input Tweede Kamerverkiezingen

Nieuws | 02 juli 2020
Input verkiezingsprogramma's namens sector … In maart 2021 zijn de Tweede Kamerverkiezingen. Vele politieke partijen werken nu aan het verkiezingsprogramma. Een goed moment om met partijen in gesprek te gaan over punten die voor onze sector belangrijk zijn.

Consultatiereactie clearing voor pensioenfondsen

Nieuws | 24 juni 2020
"Central clearing einddoel, onder randvoorwaarden" Pensioenfondsen zijn nu nog vrijgesteld van centrale clearing. Met name omdat de verplichting om cash te storten, onevenredig drukt op de pensioenfondsen.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties