Home - Nieuws - Marjolein de Jong-Knol (ING) over ontwikkelingen rente-benchmarks
09 december 2020

Marjolein de Jong-Knol (ING) over ontwikkelingen rente-benchmarks

Sinds het LIBOR-schandaal in 2012, werken partijen in de markt nauw samen met wetgevers en toezichthouders om referentierentes te hervormen of om hier alternatieven voor te vinden. De ECB, Europese Commissie en toezichthouders ESMA en FSMA hebben hiervoor de Working Group on Euro Risk-Free Rates opgericht.

Consultaties EURIBOR-terugvalopties

De werkgroep wordt voorgezeten door ING, en bestaat uit meer dan 80 marktparticipanten. De groep werkt nu aan aanbevelingen voor EURIBOR-terugvalopties. Daarover zijn er net twee publieke consultaties gelanceerd die Marjolein de Jong-Knol (global benchmarks officer bij ING en adviseur voor de voorzitter) hieronder kort toelicht. “Het gebruik van EURIBOR is wijdverspreid in de markt. Daarom is het belangrijk dat alle typen marktparticipanten laten horen wat ze van de voorstellen vinden, van consument tot professionele marktpartij", aldus Marjolein.

Wat is het doel van de Working Group on Euro Risk-Free Rates?

“De werkgroep is opgericht in februari 2018. Het doel van de werkgroep was allereerst om aanbevelingen te doen voor een vervanger van EONIA: de nieuwe €STR. Hierover heb ik vorig jaar in een bijeenkomst voor DUFAS-leden een en ander toegelicht. Op 23 november dit jaar heeft de werkgroep de voorstellen voor EURIBOR-terugvalopties gepubliceerd.”

Waarom deze voorstellen?

“Sinds het LIBOR-schandaal in 2012, werken benchmarkaanbieders, contribuanten en gebruikers nauw samen met wetgevers en toezichthouders om referentierentes te hervormen of om hier alternatieven voor te vinden. Uit deze hervorming is gebleken dat per 1 januari 2022 de belangrijke referentierentes EONIA en LIBOR zeer waarschijnlijk ophouden te bestaan. Voor EURIBOR verwachten we dat deze zal blijven bestaan. Maar het is voor entiteiten die onder toezicht staan wettelijk verplicht om terugvalopties op te nemen in hun contracten, om te waarborgen dat contracten kunnen continueren, voor het geval een referentierente alsnog vervalt.”

Waarom is dit voor asset management belangrijk?

“EURIBOR zit diepgeworteld in de financiële wereld, niet alleen in contracten maar ook in systemen voor bijvoorbeeld het waarderen van contracten. Hoewel EURIBOR vooralsnog niet verdwijnt, is het wel goed om na te gaan wat de impact zou zijn als deze belangrijke referentierente verdwijnt. En zijn de aangedragen voorstellen van de werkgroep, die momenteel geconsulteerd worden, een bruikbaar alternatief?”

Tijdslijnen

De deadline om te reageren op de consultaties van de werkgroep is 15 januari 2021 om 17:00 uur. Aan het einde van het eerste kwartaal 2021 wordt publicatie van de finale aanbevelingen verwacht. Bekijk de consultaties:

Misschien vind je dit ook interessant

Karin van Baardwijk treedt toe tot DUFAS-bestuur

Nieuws | 12 januari 2022
Deze maand is Karin van Baardwijk, CEO van Robeco, toegetreden tot het bestuur van DUFAS. Ze neemt de CEO-positie bij Robeco over van Gilbert Van Hassel en daarmee ook de positie in ons bestuur.

Barbara Bakker treedt toe tot DUFAS-bestuur

Nieuws | 28 oktober 2021
Bas NieuweWeme, global CEO van Aegon Asset Management, heeft met instemming van het bestuur zijn bestuurszetel aan Barbara Bakker, CEO van Aegon Asset Management Nederland, overgedragen.

DUFAS | Publicatie jaarverslag 2020

Nieuws | 23 juni 2021
Op 23 juni publiceerde DUFAS haar jaarverslag over 2020 dat tijdens de ALV vastgesteld is. We blikken terug op een bijzonder en angstig jaar met gelukkig ook genoeg goed nieuws.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties