Alle assetmanagers die het Klimaatcommitment hebben ondertekend, leverden een actieplan op. Daarin staat onder andere beschreven hoe zij instrumenten zoals engagement en stemmen gebruiken om hun klimaatdoelstellingen te bereiken. Niet alle assetmanagers hebben reductiedoelstellingen voor alle beleggingen geformuleerd. Bijvoorbeeld omdat ze geen zeggenschap hebben over de beleggingen van hun klanten, of omdat data waarmee ze beleggingen moeten sturen nog ontbreken.
Het kan zijn dat het rapport behoorlijk wat aandacht gaat krijgen. Zo wordt het in ieder geval besproken tijdens het commissiedebat Verduurzaming Financiële Sector op donderdag 22 maart. Daarbij zal de financiële sector bedrukken dat het een rol ziet voor alle maatschappelijk partners de transitie. De overheid kan normen opleggen voor sectoren, beprijzen en subsidiëren. Bedrijven spelen een belangrijke rol door duurzame producten te ontwikkelen. En de financiële sector kan haar portefeuilles in lijn brengen met het Parijsakkoord en bijdragen aan het financieren van de transitie.
Voor assetmanagers is niet alleen het Nederlandse Klimaatcommitment belangrijk, maar ook internationale initiatieven zoals het Net Zero Asset Managers initiative. DUFAS pleit daarom bij de evaluatie van het Klimaatcommitment voor het voorkomen van onnodige rapportagelast voor vermogensbeheerders, die al rapporteren volgens internationale standaarden.
Wil je meer weten of heb je vragen over dit onderwerp? Stuur een mail naar Maurits Heldring, consultant climate change & sustainability a.i. bij DUFAS. Aankomende maanden blijft DUFAS haar leden verder ondersteunen bij de jaarlijkse rapportage over de voetafdruk van relevante beleggingen. Onze Klimaatcommitment-expertgroep blijft de ontwikkelingen rond dit onderwerp op de voet volgen en delen met de betrokken instellingen.