Diversiteit kan zich uiten op veel verschillende vlakken, waaronder gender, cultureel, geografisch. Daarbij benadrukt Hamstra dat iedereen uniek is, en dus van elkaar verschilt. Tegelijkertijd heb je vaak meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht denkt, zolang je openstaat om elkaar te begrijpen en te accepteren.
Maar hoe kunnen organisaties meer divers en inclusief worden? Daarop antwoordde Lee met het benadrukken dat het belangrijk is dat er (meer) gefocust wordt op systemen. Door bijvoorbeeld vacatureteksten aan te passen en recruiters bewust te maken van (onbewuste) vooroordelen, zijn al grote veranderingen mogelijk.
Ook geeft Hamstra aan dat de trekker van DEI iemand moet zijn die ervaring en kennis van de organisatie heeft om effectief anderen mee te krijgen in die veranderingen. Maar vergeet niet dat iemand aannemen alleen de eerste stap is, zegt Cadisha van de New Generation Panel. Diversiteit is alleen mogelijk als iedereen echt geaccepteerd wordt binnen de bedrijfscultuur.
De verhalen van Cadisha, Maroua en Zaid van de New Generation Panel laten duidelijk zien dat iemands culturele achtergrond nog steeds veel gepaard gaat met studie, werkbarrières en - subtiele en minder subtiele - discriminatie. Het publiek deelt hun ervaringen en frustraties, maar ook de bewondering van de kracht en motivatie van de New Generation Panel. Hun verhalen tonen aan dat organisaties als de IMC Weekendschool echt impact kunnen hebben op schoolkinderen en alumni's, maar ook dat er nog een weg te gaan is voor een inclusieve samenleving.
Heb je vragen of wil je meer weten over de IMC Weekendschool? Kijk op www.imcweekendschool.nl. Daarnaast wordt er in een inspirerende video meer verteld over hun werkwijze en impact. Dit event was de eerste in de reeks. Over de volgende DEI-events die we dit jaar organiseren, blijven we onze leden op de hoogte houden via onder andere onze nieuwsbrief.