Home - Nieuws - 'Vaak heb je meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht denkt'
17 april 2023

'Vaak heb je meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht denkt'

De vermogensbeheersector presteert nog matig op diversiteit en inclusie. Om op dat gebied ervaringen uit te wisselen en inspiratie op te doen, organiseerden we - speciaal voor onze leden - op 13 april een interactieve sessie. In de eerste Diversity, Equity and Inclusion (DEI)-event in de reeks deelden Inge Hamstra (BlackRock), Laure Lee (Van Lanschot Kempen) en de New Generation Panel van de IMC Weekendschool hun ervaringen en visies. We blikken met je terug op een geslaagde middag, die we afsloten met een netwerkborrel.

Diversiteit op verschillende vlakken

Diversiteit kan zich uiten op veel verschillende vlakken, waaronder gender, cultureel, geografisch. Daarbij benadrukt Hamstra dat iedereen uniek is, en dus van elkaar verschilt. Tegelijkertijd heb je vaak meer met elkaar gemeen dan je op het eerste gezicht denkt, zolang je openstaat om elkaar te begrijpen en te accepteren.

Systeemverandering zijn cruciaal

Maar hoe kunnen organisaties meer divers en inclusief worden? Daarop antwoordde Lee met het benadrukken dat het belangrijk is dat er (meer) gefocust wordt op systemen. Door bijvoorbeeld vacatureteksten aan te passen en recruiters bewust te maken van (onbewuste) vooroordelen, zijn al grote veranderingen mogelijk.

Ook geeft Hamstra aan dat de trekker van DEI iemand moet zijn die ervaring en kennis van de organisatie heeft om effectief anderen mee te krijgen in die veranderingen. Maar vergeet niet dat iemand aannemen alleen de eerste stap is, zegt Cadisha van de New Generation Panel. Diversiteit is alleen mogelijk als iedereen echt geaccepteerd wordt binnen de bedrijfscultuur.

Impactvolle verhalen

De verhalen van Cadisha, Maroua en Zaid van de New Generation Panel laten duidelijk zien dat iemands culturele achtergrond nog steeds veel gepaard gaat met studie, werkbarrières en - subtiele en minder subtiele - discriminatie. Het publiek deelt hun ervaringen en frustraties, maar ook de bewondering van de kracht en motivatie van de New Generation Panel. Hun verhalen tonen aan dat organisaties als de IMC Weekendschool echt impact kunnen hebben op schoolkinderen en alumni's, maar ook dat er nog een weg te gaan is voor een inclusieve samenleving.

Meer informatie

Heb je vragen of wil je meer weten over de IMC Weekendschool? Kijk op www.imcweekendschool.nl. Daarnaast wordt er in een inspirerende video meer verteld over hun werkwijze en impact. Dit event was de eerste in de reeks. Over de volgende DEI-events die we dit jaar organiseren, blijven we onze leden op de hoogte houden via onder andere onze nieuwsbrief.

Misschien vind je dit ook interessant

Publicatie jaarverslag 2022

Nieuws | 23 mei 2023
Ook publiceerde DUFAS op 23 mei haar jaarverslag over 2022. "Een uitdagende periode voor vermogensbeheerders die het jaar vooral afsloten met een negatief beleggingsrendement", vertelt algemeen directeur, Iris van de Looij.

Happy Holidays

Nieuws | 20 december 2022
DUFAS wenst je hele fijne feestdagen en een gezond 2023! We kijken ernaar uit om ons volgend jaar weer samen in te zetten voor een gezonde vermogensbeheersector.

EVENT | AFME European Compliance and Legal Conference

Nieuws | 01 september 2022
Het 6e jaarlijkse European Compliance and Legal Conference van AFME brengt senior stakeholders uit de Europese sector samen. Keynote presentaties van DG FISMA, ESMA, AFM en AMF, 65 inspirerende sprekers uit de sector en paneldiscussies met experts.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties