Bekijk onze uitgebreide reactie
Onze leden zijn positief over de leidraad. Belangrijk daarbij is dat de leidraad geen nieuwe normen voor de sector met zich brengt. De praktijkvoorbeelden verhelderen de toepassing van de principes, maar naast bad practices zouden we graag meer voorbeelden van good practices zien. We verwelkomen we de principles based-benadering om greenwashing tegen te gaan en zouden een EU brede toepassing van deze leidraad ondersteunen.
Hoewel we positief zijn over de leidraad, willen we graag benadrukken dat de AFM voorzichtig moet zijn dat de toepassing en toezicht initiatieven om te verduurzamen niet verhinderen. Daarnaast zou audiovisuele communicatie niet even zwaar gezien moeten worden als misleidende tekstuele duurzaamheidsclaim. We zouden bij voorkeur zien dat de AFM in haar leidraad meeneemt dat instellingen in zijn algemeenheid goed moeten nadenken over de vraag of bepaalde visuele duurzaamheidsclaims wel passend zijn.
We ondersteunen het uitgangspunt dat over de Sustainable Finance Disclosure Regulation (SFDR) juist moet worden gecommuniceerd. Toch is er nuance te brengen in het gebruik van een SFDR-classificatie ter onderbouwing voor een zekere mate van duurzaamheid van een product. Zo mogen artikel 9-producten tenslotte alleen uit duurzame beleggingen bestaan – cash en hedging derivaten uitgezonderd – en moeten bijvoorbeeld artikel 8-producten altijd voldoen aan de minimale eisen van good governance. Wij denken dat het nog steeds kan passen om van artikelnummers 6, 8 en 9 gebruik te maken richting retailbeleggers vanwege de begrijpelijkheid, zolang heldere en uitgebreide uitleg van de SFDR voor de klant ter beschikking staat door middel van verschillende disclosures.
Wil je meer weten of heb je vragen over deze consultatie? Stuur een mail naar Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS. Samen met onze Sustainability Committee hebben we deze reactie opgesteld en blijven we de ontwikkelingen op dit gebied volgen en delen met onze leden.