Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | AIFMD-review: ook kleine aanpassingen kunnen impact op sector hebben
23 maart 2022

CONSULTATIE | AIFMD-review: ook kleine aanpassingen kunnen impact op sector hebben

De Europese Commissie (EC) heeft beperkte aanpassingen in de tekst van de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD) voorgesteld. Maar ook die kunnen soms een onvoorziene en ongewenste uitwerking hebben in de praktijk. Samen met onze AIFMD-expertgroep reageerden we deze week op de EC-consultatie, waarbij we de mogelijke impact van het AIFMD-voorstel op de sector in kaart brengen en verschillende suggesties daarvoor doen.

Bekijk onze reactie

Gerichte herziening van AIFMD

Zoals we al eerder aangaven, is het voorstel van de EC op het eerste gezicht niet heel uitgebreid. De EC lijkt daarmee te erkennen dat het huidige AIFMD-raamwerk al goed in elkaar zit en heeft gekozen voor een aantal heel specifieke, gerichte wijzigingen. Dat is iets wat we toejuichen vanuit DUFAS. 

Onvoorziene effecten

Uit onze impactanalyse bleek al snel dat er hier en daar toch een addertje onder het gras kan zitten. Zo worden de bestaande Nederlandse groen- en impactfondsen zelfs in hun voortbestaan bedreigd door de voorgestelde bepalingen. Daarnaast kan ook blijken dat de bepalingen over liquiditeitsmanagement en uitbesteding heel bewerkelijk of lastig in de praktijk uit te voeren zijn.  

Suggesties ook gericht op lagere regelgeving

DUFAS wil dan ook meer aandacht voor die mogelijke negatieve effecten op het gebied van liquiditeitsmanagement, schuldfondsen, uitbesteding, rapportagevereisten en informatieverschaffing. Daarbij doen we niet alleen suggesties voor een deel van de voorgestelde bepalingen, maar ook voor bepalingen over lagere regelgeving die nog gepubliceerd worden.   

'Order uitvoering' onder nevendiensten

Ook vragen we opnieuw aandacht voor de toevoeging van 'order uitvoering' aan de lijst met toegestane nevenactiviteiten onder de AIFMD. We zien dat daardoor duidelijk efficiencywinst geboekt kan worden, terwijl de belegger daarbij goed beschermd blijft.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over dit onderwerp? Stuur een mail naar Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS. Vanuit onze AIFMD-expertgroep blijven we de ontwikkelingen en aanpassingen volgen en delen met onze leden. 

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | Klimaatwet: Creëer de juiste randvoorwaarden voor het financieren van de klimaattransitie

Standpunten en publicaties | 06 december 2024
De Nederlandse Klimaatwet bepaalt dat het kabinet elke vijf jaar een klimaatplan moet opstellen. In het plan wordt telkens tien jaar vooruitgeblikt op het bereiken van de doelstelling om in 2050 klimaatneutraal te zijn.

POSITION | UBO-definitie voor Fondsen voor Gemene Rekening

Standpunten en publicaties | 02 oktober 2024
In juni 2024 zijn de definitieve teksten van het Europese AML Package (Anti-Money Laundering) gepubliceerd, waaronder de nieuwe Anti-Witwasverordening (AMLR), die regels vaststelt om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op de EBA-ESMA Discussion Paper Call for Advice on the Investment firms prudential framework

Standpunten en publicaties | 05 september 2024
In juni publiceerden EBA en ESMA een Discussion Paper over de call for evidence met betrekking tot het prudentiële raamwerk voor beleggingsondernemingen.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties