Zoals we al eerder aangaven, is het voorstel van de EC op het eerste gezicht niet heel uitgebreid. De EC lijkt daarmee te erkennen dat het huidige AIFMD-raamwerk al goed in elkaar zit en heeft gekozen voor een aantal heel specifieke, gerichte wijzigingen. Dat is iets wat we toejuichen vanuit DUFAS.
Uit onze impactanalyse bleek al snel dat er hier en daar toch een addertje onder het gras kan zitten. Zo worden de bestaande Nederlandse groen- en impactfondsen zelfs in hun voortbestaan bedreigd door de voorgestelde bepalingen. Daarnaast kan ook blijken dat de bepalingen over liquiditeitsmanagement en uitbesteding heel bewerkelijk of lastig in de praktijk uit te voeren zijn.
DUFAS wil dan ook meer aandacht voor die mogelijke negatieve effecten op het gebied van liquiditeitsmanagement, schuldfondsen, uitbesteding, rapportagevereisten en informatieverschaffing. Daarbij doen we niet alleen suggesties voor een deel van de voorgestelde bepalingen, maar ook voor bepalingen over lagere regelgeving die nog gepubliceerd worden.
Ook vragen we opnieuw aandacht voor de toevoeging van 'order uitvoering' aan de lijst met toegestane nevenactiviteiten onder de AIFMD. We zien dat daardoor duidelijk efficiencywinst geboekt kan worden, terwijl de belegger daarbij goed beschermd blijft.
Wil je meer weten of heb je vragen over dit onderwerp? Stuur een mail naar Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS. Vanuit onze AIFMD-expertgroep blijven we de ontwikkelingen en aanpassingen volgen en delen met onze leden.