Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | AIFMD-review: ook kleine aanpassingen kunnen impact op sector hebben
23 maart 2022

CONSULTATIE | AIFMD-review: ook kleine aanpassingen kunnen impact op sector hebben

De Europese Commissie (EC) heeft beperkte aanpassingen in de tekst van de Alternative Investment Fund Managers Directive (AIFMD) voorgesteld. Maar ook die kunnen soms een onvoorziene en ongewenste uitwerking hebben in de praktijk. Samen met onze AIFMD-expertgroep reageerden we deze week op de EC-consultatie, waarbij we de mogelijke impact van het AIFMD-voorstel op de sector in kaart brengen en verschillende suggesties daarvoor doen.

Bekijk onze reactie

Gerichte herziening van AIFMD

Zoals we al eerder aangaven, is het voorstel van de EC op het eerste gezicht niet heel uitgebreid. De EC lijkt daarmee te erkennen dat het huidige AIFMD-raamwerk al goed in elkaar zit en heeft gekozen voor een aantal heel specifieke, gerichte wijzigingen. Dat is iets wat we toejuichen vanuit DUFAS. 

Onvoorziene effecten

Uit onze impactanalyse bleek al snel dat er hier en daar toch een addertje onder het gras kan zitten. Zo worden de bestaande Nederlandse groen- en impactfondsen zelfs in hun voortbestaan bedreigd door de voorgestelde bepalingen. Daarnaast kan ook blijken dat de bepalingen over liquiditeitsmanagement en uitbesteding heel bewerkelijk of lastig in de praktijk uit te voeren zijn.  

Suggesties ook gericht op lagere regelgeving

DUFAS wil dan ook meer aandacht voor die mogelijke negatieve effecten op het gebied van liquiditeitsmanagement, schuldfondsen, uitbesteding, rapportagevereisten en informatieverschaffing. Daarbij doen we niet alleen suggesties voor een deel van de voorgestelde bepalingen, maar ook voor bepalingen over lagere regelgeving die nog gepubliceerd worden.   

'Order uitvoering' onder nevendiensten

Ook vragen we opnieuw aandacht voor de toevoeging van 'order uitvoering' aan de lijst met toegestane nevenactiviteiten onder de AIFMD. We zien dat daardoor duidelijk efficiencywinst geboekt kan worden, terwijl de belegger daarbij goed beschermd blijft.

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over dit onderwerp? Stuur een mail naar Randy Pattiselanno, manager strategy & regulatory affairs bij DUFAS. Vanuit onze AIFMD-expertgroep blijven we de ontwikkelingen en aanpassingen volgen en delen met onze leden. 

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS voorstander van Open Data maar voor gegevenshouders blijft controle en beveiliging essentieel

Standpunten en publicaties | 21 november 2022
Data en datamobiliteit hebben een steeds grotere impact op de financiële dienstverlening. In oktober consulteerden De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een discussiedocument met daarin een voorlopige beleidsvisie op datamobiliteit voor de financiële sector.

CONSULTATIE | Voorstander van aansluiting van duurzaamheid in product governance op MiFID-duurzaamheidsvoorkeuren

Standpunten en publicaties | 12 oktober 2022
Op 7 oktober reageerde DUFAS op de consultatie over de geplande wijzigingen van de MiFID-product governance guidelines. De European Securities and Markets Authority (ESMA) herziet deze bestaande richtlijnen vanwege de inbedding van duurzaamheidsonderdelen in de product governance-eisen.

CONSULTATIE | Response to PSF draft report on Minimum Safeguards

Standpunten en publicaties | 08 september 2022
On 11 July, the Platform for Sustainable Finance (PSF) published their draft report on Minimum Safeguards (MS) for feedback. This report looks into the shortcoming of current practices and suggests improvements.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties