Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | DUFAS pleit voor meer transparantie van ESG-ratings
09 juni 2022

CONSULTATIE | DUFAS pleit voor meer transparantie van ESG-ratings

De Europese Commissie (EC) is aan het beoordelen of er regelgeving nodig is om de markt voor ESG-ratings goed te laten functioneren. Om beter inzicht te krijgen publiceerde de EC een gerichte consultatie. Gezien het gebrek aan publiek beschikbare ESG-data zijn assetmanagers erg afhankelijk van informatie van dataproviders die deze data maar ook ESG-onderzoek en -ratings aanbieden. De vergelijkbaarheid van de ratings en transparantie over de gebruikte methodologieën zorgen voor vragen. Op 7 juni reageerde DUFAS op de consultatie van de EC. We zijn van mening dat er meer transparantie moet komen en denken dat dit te bereiken is met richtlijnen als alternatief voor regelgeving.

Bekijk onze reactie (in English)

Zorgen om vergelijkbaarheid van ESG-ratings

Verschillen tussen de ESG-ratings zijn op zich geen probleem zolang deze gebaseerd zijn op ESG-data. Wel zien onze leden graag meer transparantie over de gebruikte methodologieën en databronnen van ESG-ratings. Met meer transparantie kunnen gebruikers van ESG-ratings de waarde en het doel van deze meningen beter inschatten en vergelijken.

Risico op minder ESG-dataproviders en hogere kosten

DUFAS en haar leden zien het risico dat de grotere complexiteit en compliance-kosten die Europese regelgeving met zich meebrengt, kunnen leiden tot minder ESG-dataproviders. Het is ongewenst als de beschikbaarheid omlaag gaat en kosten omhoog gaan. Vooral nu het voor assetmanagers nog steeds een uitdaging is om over de benodigde ESG-data te beschikken om aan nationale en internationale regelgeving te voldoen.

Andere mogelijkheden om het functioneren van de markt te verbeteren

DUFAS denkt dat richtlijnen voldoende zijn om de huidige issues op te lossen. Het is niet nodig om regelgeving hiervoor te introduceren. Richtlijnen zouden het tijdrovende due diligence-proces tijdens de selectie van ESG-dataproviders effectiever kunnen maken. Daarnaast zouden richtlijnen voor contracten, de transparantie van methodologieën en data kunnen integreren. 

Meer informatie

Samen met onze Sustainability Committee hebben we deze reactie voorbereid. Wil je meer weten of heb je vragen over deze consultatie? Of wil je meedenken en-werken aan de commissie? Stuur een mail naar Ivan aan den Toorn, policy advisor sustainability bij DUFAS.

Misschien vind je dit ook interessant

POSITION | UBO-definitie voor Fondsen voor Gemene Rekening

Standpunten en publicaties | 02 oktober 2024
In juni 2024 zijn de definitieve teksten van het Europese AML Package (Anti-Money Laundering) gepubliceerd, waaronder de nieuwe Anti-Witwasverordening (AMLR), die regels vaststelt om witwassen en terrorismefinanciering tegen te gaan.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op de EBA-ESMA Discussion Paper Call for Advice on the Investment firms prudential framework

Standpunten en publicaties | 05 september 2024
In juni publiceerden EBA en ESMA een Discussion Paper over de call for evidence met betrekking tot het prudentiële raamwerk voor beleggingsondernemingen.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op wetsvoorstel internationale sanctiemaatregelen

Standpunten en publicaties | 12 augustus 2024
In juni publiceerde het ministerie van Buitenlandse Zaken het concept wetsvoorstel internationale sanctiemaatregelen. Met dit wetsvoorstel wil de overheid de huidige Sanctiewet 1977 vervangen en moderniseren. Wij hebben op deze consultatie gereageerd.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties