Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | DUFAS voorstander van Open Data maar voor gegevenshouders blijft controle en beveiliging essentieel
21 november 2022

CONSULTATIE | DUFAS voorstander van Open Data maar voor gegevenshouders blijft controle en beveiliging essentieel

Data en datamobiliteit hebben een steeds grotere impact op de financiële dienstverlening. In oktober consulteerden De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een discussiedocument met daarin een voorlopige beleidsvisie op datamobiliteit voor de financiële sector. Op 11 november reageerde DUFAS op deze consultatie.

Bekijk onze reactie

Data wordt steeds belangrijker

DUFAS onderschrijft dat data en toegang tot data steeds belangrijker wordt in de moderne digitale samenleving, en dus ook in de financiële sector. DUFAS ziet voordelen in het delen van data en begrijpt het strategische belang van datamobiliteit. Daarom ondersteunt DUFAS het idee van Open Finance en van Open Data, maar er zijn ook punten van aandacht. 

Rechten van gegevenshouders

DUFAS vindt het van groot belang dat het delen van data is gebaseerd op geïnformeerde toestemming van de gegevenshouder. Gegevenshouders moeten controle kunnen houden over hun gegevens, ook nadat ze toestemming hebben gegeven om gegevens te delen. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met data-ethiek en zou het regelgevingskader moeten bepalen in hoeverre data gedeeld en gebruikt zou mogen worden. Verder is de beveiliging van data een belangrijk aandachtspunt, vooral wanneer deze wordt gedeeld.  

Level playing field

Een level playing field rond het delen van data is van essentieel belang om eerlijke concurrentie te waarborgen, zowel crosscountry als cross-sector. Alleen zo kan worden voorkomen dat data zich bij bepaalde spelers concentreert, wat zou kunnen leiden tot het schaden van de belangen van (retail)investeerders en wat zelfs een systeemrisico tot gevolg kan hebben. 

Dialoog

DUFAS benadrukt het belang van een goede dialoog – niet alleen met de AFM en DNB, maar ook met de Autoriteit Persoonsgegevens, de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). 

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over deze consultatiereactie? Stuur een mail naar Manouk Fles, manager regulatory affairs bij DUFAS.

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | DUFAS reageert op whitepaper outbound investments

Standpunten en publicaties | 19 april 2024
Begin dit jaar lanceerde de Europese Commissie (EC) een whitepaper, met bijbehorende consultatie, over 'outbound investments' als onderdeel van de European Economic Security Strategy. Wij hebben op deze consultatie gereageerd.

CONSULTATIE | DUFAS reageert op discussion paper van ESMA

Standpunten en publicaties | 19 maart 2024
De European Securities and Markets Authority (ESMA) heeft een discussion paper gepubliceerd over beleggersbescherming en digitalisering. Wij vinden het positief dat ESMA hier aandacht aan besteedt en hebben hier op gereageerd.

CONSULTATIE | Reactie tweede batch DORA level 2-documenten

Standpunten en publicaties | 05 maart 2024
Begin december 2023 publiceerden de Europese toezichthoudende autoriteiten een consultatie over de tweede reeks beleidsproducten onder de Digital Operational Resilience Act (DORA). Op 4 maart hebben we op de consultatie gereageerd. 

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties