Home - Standpunten en publicaties - CONSULTATIE | DUFAS voorstander van Open Data maar voor gegevenshouders blijft controle en beveiliging essentieel
21 november 2022

CONSULTATIE | DUFAS voorstander van Open Data maar voor gegevenshouders blijft controle en beveiliging essentieel

Data en datamobiliteit hebben een steeds grotere impact op de financiële dienstverlening. In oktober consulteerden De Nederlandsche Bank (DNB) en de Autoriteit Financiële Markten (AFM) een discussiedocument met daarin een voorlopige beleidsvisie op datamobiliteit voor de financiële sector. Op 11 november reageerde DUFAS op deze consultatie.

Bekijk onze reactie

Data wordt steeds belangrijker

DUFAS onderschrijft dat data en toegang tot data steeds belangrijker wordt in de moderne digitale samenleving, en dus ook in de financiële sector. DUFAS ziet voordelen in het delen van data en begrijpt het strategische belang van datamobiliteit. Daarom ondersteunt DUFAS het idee van Open Finance en van Open Data, maar er zijn ook punten van aandacht. 

Rechten van gegevenshouders

DUFAS vindt het van groot belang dat het delen van data is gebaseerd op geïnformeerde toestemming van de gegevenshouder. Gegevenshouders moeten controle kunnen houden over hun gegevens, ook nadat ze toestemming hebben gegeven om gegevens te delen. Daarnaast moet er rekening worden gehouden met data-ethiek en zou het regelgevingskader moeten bepalen in hoeverre data gedeeld en gebruikt zou mogen worden. Verder is de beveiliging van data een belangrijk aandachtspunt, vooral wanneer deze wordt gedeeld.  

Level playing field

Een level playing field rond het delen van data is van essentieel belang om eerlijke concurrentie te waarborgen, zowel crosscountry als cross-sector. Alleen zo kan worden voorkomen dat data zich bij bepaalde spelers concentreert, wat zou kunnen leiden tot het schaden van de belangen van (retail)investeerders en wat zelfs een systeemrisico tot gevolg kan hebben. 

Dialoog

DUFAS benadrukt het belang van een goede dialoog – niet alleen met de AFM en DNB, maar ook met de Autoriteit Persoonsgegevens, de Autoriteit Consument en Markt (ACM) en het Nationaal Cyber Security Centrum (NCSC). 

Meer informatie

Wil je meer weten of heb je vragen over deze consultatiereactie? Stuur een mail naar Manouk Fles, manager regulatory affairs bij DUFAS.

Misschien vind je dit ook interessant

CONSULTATIE | Voorstander van aansluiting van duurzaamheid in product governance op MiFID-duurzaamheidsvoorkeuren

Standpunten en publicaties | 12 oktober 2022
Op 7 oktober reageerde DUFAS op de consultatie over de geplande wijzigingen van de MiFID-product governance guidelines. De European Securities and Markets Authority (ESMA) herziet deze bestaande richtlijnen vanwege de inbedding van duurzaamheidsonderdelen in de product governance-eisen.

CONSULTATIE | Response to PSF draft report on Minimum Safeguards

Standpunten en publicaties | 08 september 2022
On 11 July, the Platform for Sustainable Finance (PSF) published their draft report on Minimum Safeguards (MS) for feedback. This report looks into the shortcoming of current practices and suggests improvements.

CONSULTATIE | Reactie op EFRAG-consultatie over ESRS

Standpunten en publicaties | 09 augustus 2022
Eind april publiceerde de European Financial Reporting Advisory Group (EFRAG) een consultatie over de voorgestelde European Sustainability Reporting Standards (ESRS). Deze Europese standaarden voor duurzaamheidsrapportage hebben onder andere als doel om data te voorzien van financiële producten.

Zoeken in Nieuws, standpunten en publicaties