DUFAS pleit voor flexibiliteit en proportionaliteit bij de uitleg. Daarnaast is een intake van duurzaamheidsvoorkeuren van groot belang. Het is daarbij belangrijk om een onderscheid te maken tussen de retailbelegger en professionele belegger. Flexibiliteit betekent vooral ook dat de vermogensbeheerder duurzaamheidsvoorkeuren van de klant moet kunnen uitvragen op basis van de categorieën of groepen van (duurzaamheids)producten die degene zelf hanteert. Maar wel zolang de uitkomst ‘matched’ met de voorgeschreven MiFID-producten en op voorwaarde dat de intake niet vooringenomen is.
Vanaf 2 augustus 2022 zijn er onvoldoende producten beschikbaar om te kunnen voldoen aan de mogelijke MiFID-duurzaamheidsvoorkeuren van de klant. Met name als het gaat om taxonomie-beleggingen. DUFAS vindt dat de ESMA-richtlijnen daarmee rekening moeten houden. Belangrijk daarbij is dat instellingen voldoende mogelijkheden moeten hebben om de verwachtingen van de klant hierover te kunnen managen.
Samen met onze MiFID ESG-expertgroep en onze Distribution, Client Disclosure & Financial Market Committee bereidden we deze reactie voor. De definitieve aangepaste richtlijnen van de ESMA worden pas in het derde kwartaal van 2022 verwacht. Heb je vragen over deze consultatie? Of wil je deelnemen aan de expertgroep of commissie? Stuur een mail naar Randy Pattiselanno, DUFAS’ manager strategy & regulatory affairs.